211 εν ενεργεία αστυνομικοί στη Βρετανία με ποινικό μητρώο

211 εν ενεργεία αστυνομικοί στη Βρετανία με ποινικό μητρώο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τουλάχιστον 211 εν ενεργεία αστυνομικοί και «αστυνομικοί της γειτονιάς» στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ποινικό μητρώο για διάφορα αδικήματα, περιλαμβανομένων της επίθεσης, της ληστείας, της κατοχής ναρκωτικών και της κακοποίησης ζώων, μετέδωσε χθες το δίκτυο Sky News.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι υπέβαλε αιτήματα, με βάση τον σχετικό νόμο, προς τις 45 αστυνομικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μόνο 16 δέχτηκαν να αποκαλύψουν το ποινικό μητρώο των εργαζομένων τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανόν ο πραγματικός αριθμός καταδικασθέντων αστυνομικών να είναι υψηλότερος.

Πολλές από τις αστυνομικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι η απόκτηση τέτοιων πληροφοριών ενέχει υψηλό κόστος. Ενδεικτικό είναι ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία, η Αστυνομία της Σκωτίας, η Αστυνομία του Μάντσεστερ και του Μέρσισαϊντ αρνήθηκαν να παραδώσουν τις πληροφορίες αυτές.

Το Sky News αποκάλυψε ότι 99 αστυνομικοί εν ενεργεία που υπηρετούν στην αστυνομική δύναμη της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα, ενώ υπηρετούσαν. Ενας από αυτούς έχει καταδικαστεί για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου εξαιτίας επικίνδυνης οδήγησης, κάποιος άλλος για επίθεση και ένας άλλος για παρενόχληση σε κατάσταση μέθης και οπλοκατοχή.

Η Αστυνομία της Βόρειας Ουαλλίας ανέφερε ότι 20 αστυνομικοί και πέντε «αστυνομικοί της γειτονιάς» έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα, περιλαμβανομένων της επίθεσης, της κατοχής ναρκωτικών και της κακοποίησης ζώων.

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας του Κεντ ανέφεραν ότι 22 εν ενεργεία αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί για επίθεση, οδήγηση σε κατάσταση μέθης και καταστροφή ξένης περιουσίας. Πάντως, ο Τρέβορ Φίλιπς, πρώην επικεφαλής της αρχής κατά των ανισοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι νέοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τη βία των συμμοριών από εκείνη της αστυνομίας, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός αρχιτέκτονας σερ Ντέιβιντ Αντζάγιε με καταγωγή από την Γκάνα σχεδίασε ένα μνημείο στο Μπρίξτον του νότιου Λονδίνου για να τιμήσει την Τσέρι Γκρόους, μια αθώα μητέρα που τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικά πυρά μέσα στο σπίτι της και πέθανε αργότερα λόγω της συγκεκριμένης επίθεσης.

Το επεισόδιο είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 1985 με αυτόπτες μάρτυρες τα παιδιά της γυναίκας. Η δολοφονία προκάλεσε την εξέγερση του Μπρίξτον, όπου η κοινότητα εξεγέρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συστημική αδικία εις βάρος της μαύρης κοινότητας της Βρετανίας. Εχοντας μείνει παράλυτη από τα πυρά, η Γκρος πέθανε τελικά από επιπλοκές των τραυμάτων της το 2011. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε ένα μνημείο που μοιάζει με περίπτερο και το οποίο θα είναι στη διάθεση της μαύρης κοινότητας της περιοχής. Ο καναπές συμβολίζει την προστασία και το καταφύγιο, ένας πυλώνας δύναμης και υποστήριξης, ενώ τα τρίγωνα δείχνουν τα όρη της δυτικής Αφρικής και της Τζαμάικας, που ήταν η διπλή καταγωγή της Τσέρι. Φιλοδοξία του ήταν τα στοιχεία του μνημείου να έχουν χαρακτήρα εξωστρεφή και αισιόδοξο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή