Κράτη «φαντάσματα» στο Κέρας της Αφρικής

Κράτη «φαντάσματα» στο Κέρας της Αφρικής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι πιο σκληροπυρηνικοί κύκλοι του επιτελείου Μπους (και κυρίως το εβραϊκό λόμπι, με πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τον υφυπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς) τάσσονταν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου υπέρ της στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ φαίνεται να μετατίθεται για την ώρα σε μια μεταγενέστερη, τρίτη φάση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Οι δισταγμοί της Ουάσιγκτον αποδίδονται αφ’ ενός μεν στην απροθυμία όλων των Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Τόνι Μπλερ, να συναινέσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αφ’ ετέρου δε στη μηδαμινή επιρροή της εξόριστης ιρακινής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που περιορίζει την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο εσωτερικό του μπααθικού καθεστώτος – μια υπόθεση που απαιτεί χρόνο και, κυρίως, ανταλλάγματα.

Με αυτά τα δεδομένα, το Πεντάγωνο φαίνεται να στρέφει τις προτεραιότητές του σε δύο από τις πιο ανίσχυρες, οικονομικά, διοικητικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου, που δεν παύουν, ωστόσο, να κατέχουν κρίσιμη γεωστρατηγική θέση ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο: τη Σομαλία και την Υεμένη. Και οι δύο αποτέλεσαν εστίες έντονου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ – ΕΣΣΔ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Και οι δύο χαρακτηρίζονται από πολύ αδύνατη κεντρική εξουσία, με μεγάλες γεωγραφικές ζώνες να βρίσκονται στο έλεος τοπικών φυλάρχων και να αποτελούν ιδεώδη καταφύγια για τους όποιους διεθνείς τυχοδιώκτες.

Η Σομαλία -θέατρο της επιχείρησης φιάσκο «Αποκατάσταση της Ελπίδας» επί Κλίντον- είναι έτοιμη να παραχωρήσει το λιμάνι της Μπερμπέρα στις ΗΠΑ, ενώ η Υεμένη (που ενοποιήθηκε το 1994 ύστερα από την ήττα των μαρξιστών στον εμφύλιο πόλεμο) βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ» στο λιμάνι του Αντεν.

Αμεσος στόχος των Αμερικανών στη μεν Σομαλία θα είναι η φανατική ισλαμική οργάνωση Αλ Ιτιχάαντ, που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στη δε Υεμένη η εκκαθάριση των εστιών της ίδιας της Αλ Κάιντα και των συνοδοιπόρων του Λάντεν (η οικογένεια του οποίου κατάγεται από αυτήν τη χώρα) από τον κρατικό μηχανισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT