«Ξεκλείδωσε» μετά από 20 μήνες ο διάλογος Σερβίας – Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ε.Ε

«Ξεκλείδωσε» μετά από 20 μήνες ο διάλογος Σερβίας – Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ε.Ε

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και είχε διακοπεί πριν από είκοσι μήνες περίπου, ξανάρχισε σήμερα με τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου.

Την Ε.Ε. εκπροσώπησαν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ. Τη Σερβία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Κόσοβο ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.

Κατά την σημερινή εξ αποστάσεως διάσκεψη καθορίστηκαν και συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη δια ζώσης διάσκεψη των δύο αντιπροσωπειών και του εκπροσώπου της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανεκκίνηση του διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ημερήσια διάταξη. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα, επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση. «Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από τον διάλογο. Μόνο έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα ανοιχτά ζητήματα με τη Σερβία. Συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία με μοναδική προοπτική την αμοιβαία αναγνώριση και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» επισήμανε ο Χότι. Επιβεβαίωσε δε, ότι θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στην διαδικασία του διαλόγου με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι βρίσκεται στη Χάγη όπου αύριο θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου ο οποίος τον κατηγορεί για εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 όταν ήταν διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου).

Ο διάλογος Βελιγραδίου Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ε.Ε. άρχισε τον Μάρτιο του 2011 στις Βρυξέλλες με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων. Η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν υπεγράφη η «Συμφωνία των Βρυξελλών» η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως διότι η Πρίστινα αρνήθηκε να υλοποιήσει ένα βασικό άρθρο που προέβλεπε την ίδρυση της «Ένωσης Σερβικών Δήμων» που θα αποτελούσε τη διοικητική αρχή εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας. Έκτοτε ο διάλογος ατόνησε με τις δύο πλευρές να έχουν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις και να θέτουν όρους που κατέστησαν αδύνατη την επίτευξη κάποιας συμβιβαστικής συμφωνίας. Τον Νοέμβριο του 2018 ο διάλογος διακόπηκε όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Ράμους Χαραντινάι επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα εισαγόμενα προϊόντα από τη Σερβία. Οι δασμοί καταργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από την κυβέρνηση του 'Αλμπιν Κούρτι και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή