Το πετρέλαιο φεύγει το υδρογόνο έρχεται

Το πετρέλαιο φεύγει το υδρογόνο έρχεται

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τρίτη βιομηχανική επανάσταση, μετά την εφεύρεση της ατμομηχανής από τον Βατ και την κατασκευή του τετράχρονου κινητήρα από τον Οτο, βρίσκεται επί θύραις.

Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η απόφαση της κυβέρνησης Μπους να εγκαταλείψει τα σχέδια βελτίωσης των υπαρχόντων, συμβατικών αυτοκινήτων και να ρίξει το βάρος της στην κατασκευή «καθαρών» οχημάτων νέας γενιάς, που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη, στη θέση του πετρελαίου, το νερό.

Οι πιο αισιόδοξοι προεξοφλούν το τέλος του αιώνα του πετρελαίου και την αρχή μιας νέας εποχής, της εποχής του υδρογόνου. H εντυπωσιακή στροφή της κυβέρνησης Μπους ερμηνεύεται εν μέρει ως αποτέλεσμα των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, που ώθησαν την αμερικανική υπερδύναμη να αναζητήσει δρόμους ενεργειακής χειραφέτησης από τη χαοτικά αβέβαιη Μέση Ανατολή.

Η επικράτηση του νέου τύπου οχήματος δεν αναμένεται πριν από την πάροδο 15-20 χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, η εκκολαπτόμενη επανάσταση προμηνύει δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και στην παγκόσμια γεωπολιτική, που σφραγίστηκε σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα από την επιδίωξη ελέγχου των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με τον βρετανικό «Εκόνομιστ», οι πιο έγκυροι υπολογισμοί εκτιμούν ότι κάπου ανάμεσα στο 2015 και το 2030 η ανθρωπότητα θα έχει εκμεταλλευθεί το 50% των διαπιστωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT