ΥΠΕΞ Αυστρίας: Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ από τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη για τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Σάλενμπεργκ σημείωσε -αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Λιβύη και Βόρειο Ιράκ- ότι «απλά η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης», ενώ χαρακτήρισε τη μετατροπή, από την Τουρκία, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων».

Σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σάλενμπεργκ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα (…) σε μία σταθερή βάση αξιών».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ε.Ε. θα έπρεπε να κάνει μία σαφή τομή και να δηλώσει πως όλα αυτά δεν είναι πλέον επιτρεπτά και σωστά».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι από αυτή τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα υπάρξει μία απόφαση, ωστόσο, όπως επισήμανε, βλέποντας την τουρκική πολιτική, μεταξύ άλλων, στη Λιβύη και στη Συρία, καθώς επίσης τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης στην Ευρώπη».

Στ. Πέτσας για Τουρκία: Η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. έτοιμο κατάλογο ισχυρών μέτρων

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί». Επανέλαβε δε πως η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιο ζήτημα και ζήτησε να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. «Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα» επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επίσκεψη στην Αγία Σοφία προκειμένου να δοθούν οδηγίες αναφορικά με τις εργασίες μετατροπής της σε τζαμί πραγματοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς. Οπως δήλωσε ο Ερμπάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναμένεται να διοριστούν στην Αγία Σοφία δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες, οι οποίοι θα προΐστανται των μουσουλμανικών προσευχών.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε -στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου που προβλέπεται στη συμφωνία με τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή σε μοίρασμα με εταιρείες από τρίτες χώρες. 

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση και Εκκλησία συντονίζουν τις ενέργειές τους για την Αγία Σοφία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή