ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσιγκτον: Παράνομες οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα – Κίνα: Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη σταθερότητα

Ουάσιγκτον: Παράνομες οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα – Κίνα: Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη σταθερότητα

Οι ΗΠΑ θεωρούν τις «εδαφικές διεκδικήσεις» της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα «παράνομες», διαμήνυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, κλιμακώνοντας περαιτέρω την πίεση της Ουάσινγκτον στο Πεκίνο.

«Οι ΗΠΑ προασπίζονται μια ελεύθερη και ανοικτή περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού. Σήμερα, ενισχύουμε την πολιτική των ΗΠΑ σε μια ζωτικής σημασίας και διεκδικούμενη περιοχή αυτής της περιφέρειας: στη Νότια Σινική Θάλασσα», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Το λέμε καθαρά: οι διεκδικήσεις του Πεκίνου σε υπεράκτιους πόρους στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας είναι εντελώς παράνομες, όπως και η εκστρατεία εκφοβισμού που διεξάγει για να τους ελέγξει», συνέχισε ο κ. Πομπέο.

Θύμισε ότι το διεθνές Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είχε αποφανθεί το 2016 πως η Κίνα δεν είχε νομική βάση για να διεκδικεί «ιστορικά δικαιώματα» στην περιοχή αυτή.

«Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και έχει εκτελεστότητα για τα δύο μέρη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να μεταχειρίζεται τη Νότια Σινική Θάλασσα ως εάν να επρόκειτο για τη θαλάσσια αυτοκρατορία της».

Κίνα: Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη σταθερότητα

Απαντώντας στις αιτιάσεις των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «ταραχοποιό» που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο δεν προσπάθησε ποτέ να οικοδομήσει αυτοκρατορία στη Νότια Σινική Θάλασσα, απορρίπτοντας τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, το Πεκίνο έκανε λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητα» σχόλια και ξεκαθάρισε ότι η κινεζική πλευρά «εναντιώνεται σθεναρά» στη συγκεκριμένη παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις διεκδικήσεις της Κίνας σχεδόν σε όλες τις νησίδες και τους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα έναντι των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν (Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι).

Το Πεντάγωνο στηλίτευσε στις αρχές του Ιουλίου τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο διεκδικούμενο αρχιπέλαγος των Παρασέλ, για την κυριαρχία επί του οποίου βρίσκονται σε διένεξη η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν. Πέραν των Παρασέλ, το αρχιπέλαγος των Σπράτλι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών της Ασίας.

Ενώ ως τώρα οι ΗΠΑ μέχρι τώρα απέφευγαν να πάρουν ανοικτά θέση στις διάφορες εδαφικές διενέξεις στην περιοχή, περιοριζόμενες να διακηρύσσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», ο κ. Πομπέο πλέον τάχθηκε στο πλευρό των άλλων κρατών και απέναντι στην Κίνα. Έτσι, οι ύφαλοι Μίστσιφ και Σέκοντ Τόμας Σόουλ «υπόκεινται στη δικαιοδοσία και στην εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων», όπως όριζε η απόφαση του 2016, έκρινε.

Η κινεζική διπλωματία κατηγόρησε τον κ. Πομπέο ότι «σαμποτάρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια» με την τοποθέτηση αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP