Από το ουίσκι ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του πλαστικού

Από το ουίσκι ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του πλαστικού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το διάσημο ουίσκι «Johnnie Walker» θα διατίθεται σε χάρτινα μπουκάλια που δεν θα περιέχουν ίχνος πλαστικού, από τις αρχές του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία παραγωγής του, Diageo Plc, καθώς ο μεγαλύτερος στον κόσμο παρασκευαστής οινοπνευματωδών επιταχύνει τις προσπάθειές του για αποτροπή της ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα. Η νέα συσκευασία, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Pulpex Ltd, την οποία ίδρυσε από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης επιχειρήσεων Pilot Lite, θα είναι κατασκευασμένη από ξυλοπολτό, ο οποίος ανταποκρίνεται στα διατροφικά πρότυπα και είναι πλήρως ανακυκλώσιμος, σύμφωνα με την εταιρεία, που παρασκευάζει επίσης την μπίρα «Guinness» και το τζιν «Tanqueray».

Η Pulpex θα δημιουργήσει επώνυμα χάρτινα μπουκάλια και για άλλες κατηγορίες ποτών, όπως τη Unilever, παραγωγό του «Lipton», και την εταιρεία αναψυκτικών PepsiCo, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Οι εταιρείες παρασκευής καταναλωτικών προϊόντων βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση για να μειώσουν το ποσοστό του πλαστικού που χρησιμοποιούν στις συσκευασίες τροφίμων και άλλων ειδών νοικοκυριού. Μόνο στην Ευρώπη εκτιμάται πως 8,2 εκατ. τόνοι πλαστικού χρησιμοποιήθηκαν για να συσκευασθούν τρόφιμα και ποτά μέσα στο 2018, τονίζουν αναλυτές της ING.

Η Diageo χρησιμοποιεί λιγότερο από 5% πλαστικού στο σύνολο των συσκευασιών της, ωστόσο, σε συνεργασία με τις Unilever και PepsiCo, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει και να ανακυκλώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της, στο πλαίσιο των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, έως το 2025. O Iαν Αντριου, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Diageo, διακήρυξε: «Είμαστε υπερήφανοι που δημιουργήσουμε πρώτοι αυτή τη συσκευασία. Φιλοδοξούμε να υπερβούμε τα όρια της βιώσιμης συσκευασίας και το συγκεκριμένο μπουκάλι είναι πραγματικά επαναστατικό. Είναι ταιριαστό ότι το εγκαινιάζουμε με το “Johnnie Walker”, μια μάρκα που έχει ταυτιστεί με την καινοτομία κατά τα 200 χρόνια ύπαρξής της».

Η τεχνολογία Pulpex Limited επιτρέπει την παραγωγή ποικιλίας μπουκαλιών χωρίς πλαστικό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία σειρά καταναλωτικών αγαθών. Η συσκευασία έχει σχεδιαστεί για να περιέχει μια μεγάλη γκάμα υγρών προϊόντων και θα αποτελέσει μέρος των δεσμεύσεων της Diageo προς την κατεύθυνση του 12ου στόχου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή. Ο Ρίτσαρντ Σλέιτερ, εκ μέρους της Unilever, σχολίασε ότι η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων θα διευθετηθεί μέσω καινοτομίας και συνεργασίας. «Θα υποδιπλασιάσουμε τη χρήση παρθένου πλαστικού στη Unilever μειώνοντας τη χρήση πλαστικών συσκευασιών κατά 100.000 τόνους τα επόμενα πέντε χρόνια», υποσχέθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή