Αντιδράσεις για τη δημόσια κηδεία του αυτόχειρος δημάρχου της Σεούλ

Αντιδράσεις για τη δημόσια κηδεία του αυτόχειρος δημάρχου της Σεούλ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Τέσσερα χρόνια παρενοχλούσε σεξουαλικά τη γραμματέα του ο αυτόχειρ δήμαρχος της Σεούλ, Παρκ Γουν Σουν. Αυτό αποκάλυψε το θύμα του, η οποία κατέθεσε στην αστυνομία μία ημέρα πριν από την αυτοκτονία του Παρκ, την περασμένη εβδομάδα.

Ο δημοφιλής δήμαρχος της κορεατικής πρωτεύουσας υπήρξε από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της πολιτικής ζωής της Νότιας Κορέας, ενώ πολλοί οπαδοί του προωθούσαν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας. Η σορός του εντοπίσθηκε την Παρασκευή σε δάσος έξω από τη Σεούλ, δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη σημειώματός του προς την οικογένειά του. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη και το πενθήμερο πένθος για τον Παρκ ξεκίνησε χθες στην πρωτεύουσα. Περισσότεροι από 500.000 κάτοικοι της Σεούλ υπέγραψαν ψήφισμα ζητώντας την ακύρωση των επιμνημόσυνων τελετών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, οι δικηγόροι του θύματος ανέφεραν ότι η γραμματέας του Παρκ υπέστη σεξουαλική παρενόχληση για διάστημα τεσσάρων ετών. Η γυναίκα είπε ότι της έστελνε συστηματικά φωτογραφίες του φορώντας εσώρουχα, ενώ ένα βράδυ την προσκάλεσε στο υπνοδωμάτιό του στο δημαρχιακό μέγαρο, ζητώντας της να τον αγκαλιάσει. Η γραμματέας είπε ότι ζήτησε τη βοήθεια των υπηρεσιών της δημαρχίας, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση. Η παρενόχληση συνεχίστηκε ακόμη και μετά τη μετάθεσή της σε άλλη δημοτική υπηρεσία.

«Επρεπε να έχω καταγγείλει τα περιστατικά από την αρχή. Αν το είχα κάνει, ίσως να μην κατηγορούσα σήμερα τον εαυτό μου», ανέφερε το θύμα σε επιστολή του που δημοσιοποίησαν οι δικηγόροι    του κατά τη συνέντευξη Τύπου. Η γυναίκα αποκάλυψε ότι «ανακρίθηκε» όλη τη νύχτα μετά την καταγγελία της στην αστυνομία, ενώ τόνισε πως συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου του προϊσταμένου της. Ο Παρκ εξαφανίστηκε την Τετάρτη, ενώ μετά την ανακάλυψη του μηνύματος προς τους οικείους του μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για τον εντοπισμό του στο δάσος του όρους Μπουγκάκ, στη Σεούλ.

Στο ψήφισμά τους κατά των τελετών, οι κάτοικοι της Σεούλ αναφέρουν: «Είναι ανάγκη οι πολίτες να παρακολουθούν πενθήμερη επίσημη κηδεία για διάσημο πολιτικό, οι αποκαλύψεις εις βάρος του οποίου οδήγησαν στην αυτοκτονία του; Τι μήνυμα στέλνει αυτό στους Κορεάτες; Η κηδεία του πρέπει να γίνει σιωπηλά, σε στενό οικογενειακό κύκλο». Την Κυριακή, δικαστήριο της Σεούλ είχε απορρίψει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της πραγματοποίησης της δημόσιας κηδείας.

Περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της Σεούλ παρήλασαν μπροστά στο φέρετρο του Παρκ και επισκέφθηκαν το προσωρινό μνημείο που δημιουργήθηκε στο δημαρχείο για την περίοδο πένθους, παρά την καταρρακτώδη βροχόπτωση. «Το πένθος δεν αποκλείει την ενδοσκόπηση και την επανεξέταση της ζωής του εκλιπόντος. Τώρα, όμως, είναι ώρα για απόδοση τιμών», είπε ο κριτικός λογοτεχνίας Πάικ Νακ Τσουνγκ, ο οποίος ηγήθηκε των τελετών.

Ο 64χρονος Παρκ εξελέγη δήμαρχος της Σεούλ το 2011, για να επανεκλεγεί για δύο ακόμη συνεχόμενες θητείες. Υπήρξε μέλος του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Μουν και εθεωρείτο πιθανός διάδοχός του στο ύπατο αξίωμα. Τη δεκαετία του 1970 φυλακίστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς, ως δικηγόρος τη δεκαετία του 1990 κέρδισε την πρώτη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κορέα δημιουργώντας δεδικασμένο, ενώ ως δήμαρχος της Σεούλ καταδίκασε τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή