Αυστραλία: Στο φως ένα τραυματικό κεφάλαιο Ιστορίας

Αυστραλία: Στο φως ένα τραυματικό κεφάλαιο Ιστορίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Τη μοναρχία στην Αυστραλία αναμένεται να αμφισβητήσει ανοικτά η άμεση δημοσιοποίηση της μυστικής βασιλικής αλληλογραφίας, που συνδέεται με την αποπομπή του τότε πρωθυπουργού, Γκαφ Ουίτλαμ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών. Τα εθνικά αρχεία της χώρας επρόκειτο να δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες βασιλικές επιστολές, μια σειρά 200 και πλέον γραμμάτων μεταξύ της βασίλισσας, του προσωπικού της γραμματέα Μάρτιν Τσαρτέρις και του σερ Τζον Κερ, τότε γενικού κυβερνήτη της Αυστραλίας, σε μια κρίσιμη περίοδο, που έληξε με την αμφιλεγόμενη απομάκρυνση της κυβέρνησης Ουίτλαμ, τον Νοέμβριο του 1975.

Η ενέργεια του Κερ να τον εξωθήσει σε παραίτηση παραμένει ένα από τα πλέον τραυματικά κεφάλαια στην ιστορία της Αυστραλίας. Παρά τη σημασία της αλληλογραφίας για την ιστορία της χώρας, οι επιστολές παρέμειναν απόρρητες με το επιχείρημα ότι αποτελούν προσωπικά αρχεία και άρα δεν υπόκεινται στον συνήθη κανόνα του αποχαρακτηρισμού τους έπειτα από 30 χρόνια. 

Η ιστορικός Τζένι Χόκινγκ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από τετραετή νομική μάχη, εξασφαλίζοντας την απόρριψη του επιχειρήματος περί ιδιωτικού απορρήτου και υποχρεώνοντας τα εθνικά αρχεία της Αυστραλίας να επανεξετάσουν το αίτημα για πρόσβαση του κοινού στην αλληλογραφία. Μιλώντας ενόψει της σημερινής εξέλιξης, η Χόκινγκ προέβλεψε ότι είναι αδύνατο να περιλαμβάνουν κάτι διαφορετικό από δραματικές αποκαλύψεις. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 σελίδες και 200 και πλέον επιστολές. Είναι αναπόφευκτο να κρύβουν μια σειρά από πραγματικά δραματικές αποκαλύψεις. Δεν μπορεί κανείς να υποθέσει κάτι διαφορετικό», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian.

«Θα μας δώσουν μια εικόνα του πόσο λεπτομερώς ενημέρωσε ο Κερ τη βασίλισσα σχετικά με όσα επρόκειτο να κάνει», προσέθεσε. Παράλληλα, υπενθύμισε πως άλλα αρχεία του Κερ, όπως το ημερολόγιο του 1980, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη σημασία της αλληλογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς γνώριζε τον εντυπωσιακό όγκο της αλληλογραφίας μεταξύ της βασίλισσας και του Κερ προτού η Χόκινγκ προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να εξασφαλίσει τη δημοσιοποίησή της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή