ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει για την Αγία Σοφία

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει για την Αγία Σοφία

Με το επιχείρημα ότι στην Ισπανία υπήρξαν τζαμιά που μετετράπησαν σε εκκλησίες ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε εκ νέου την έντονη κριτική που δέχεται διεθνώς η χώρα του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

«Η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες της ΕΕ για την απόφασή της να μετατρέψει εκ νέου σε τέμενος την Αγία Σοφία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

«Στην Ισπανία υπάρχουν πολλά τζαμιά που μετετράπησαν σε εκκλησίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην Χουριέτ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της παρά τις αντιδράσεις, ισχυριζόμενος ότι πλέον αυτοί που αντιδρούσαν λένε «σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μόνο χώρες όπως οι Ελλάδα που δεν μπορούν να το χωνέψουν εξακολουθούν να λένε το αντίθετο πλέον.

Απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας αν μετά τις αντιδράσεις η Τουρκία θα υποχωρήσει στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Ο Πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’.

Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’ τώρα άρχισαν να το λένε αυτό. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν θα γίνει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», ανέφερε.