Τραμπ: Η αστυνομία σκοτώνει περισσότερους λευκούς από μαύρους

Τραμπ: Η αστυνομία σκοτώνει περισσότερους λευκούς από μαύρους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε χθες Τρίτη τις αστυνομικές διευθύνσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και φάνηκε να υποβαθμίζει την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς, δηλώνοντας ότι σκοτώνονται «περισσότεροι λευκοί» από αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News, ο δισεκατομμυριούχος ρωτήθηκε γιατί συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους τόσο πολλοί μαύροι στα χέρια αστυνομικών. «Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι, το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Τι φρικτή ερώτηση (…). Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Περισσότεροι λευκοί άνθρωποι, παρεμπιπτόντως. Περισσότεροι λευκοί», αποκρίθηκε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής την αστυνομία στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου πυροδότησε διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ κι έφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αστυνομική βία με θύματα μαύρους.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της εφημερίδας The Washington Post, η οποία ανανεώθηκε τη Δευτέρα, η αστυνομία στις ΗΠΑ ανοίγει πυρ σε δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό εναντίον μαύρων πολιτών, παρότι οι μισοί άνθρωποι που πεθαίνουν από αστυνομικά πυρά είναι λευκοί. Με άλλα λόγια, παρότι οι Αφροαμερικανοί δεν ξεπερνούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, οι απώλειες που βιώνουν ως πληθυσμιακή ομάδα από αστυνομικά πυρά είναι διπλάσιες κατ’ αναλογία με τους λευκούς, καταγράφει η ανάλυση της εφημερίδας.

Ακολούθως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως «κάνουν απίστευτη δουλειά σε ετούτη τη χώρα». «Μπορεί να έχεις έναν επίορκο, φρικτό αστυνομικό, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε όλες τις βιομηχανίες, όλες τις δουλειές, σε κάθε επάγγελμα», πρόσθεσε.

Ο Τζέφρι Ρόμπινσον, στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών ελευθεριών ACLU, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ ρατσιστικές. «Ο ρατσισμός του Τραμπ είναι τόσο απόλυτος που συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει (…) την επιδημία αστυνομίας βίας εναντίον των μαύρων στην Αμερική», τόνισε.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε και σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που έχει προκύψει αναφορικά με τα μνημεία του Αμερικανικού Νότου και την ιστορική μνήμη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν συμφωνεί πως πρέπει να γίνει «υποστολή» των σημαιών της Συνομοσπονδίας, ο Τραμπ απάντησε: «Ξέρω ανθρώπους που τους αρέσει η σημαία της Συνομοσπονδίας και δεν σκέφτονται τη σκλαβιά». Πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν, το ζήτημα άπτεται της «ελευθερίας του λόγου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή