Βρετανία: Αγαλμα μαύρης διαδηλώτριας στη θέση του μνημείου του δουλέμπορου Εντουαρντ Κόλστον

Βρετανία: Αγαλμα μαύρης διαδηλώτριας στη θέση του μνημείου του δουλέμπορου Εντουαρντ Κόλστον

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το άγαλμα μίας μαύρης διαδηλώτριας που συμμετείχε στην αποκαθήλωση του αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ, αντικαταστάθηκε το μνημείο του δουλέμπορου του 17ου αιώνα, το οποίο κατακρημνίστηκε από διαδηλωτές στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian, τη θέση της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του βρετανικού παρελθόντος, έλαβε η φιγούρα της Τζεν Ρέιντ, μίας μαύρης διαδηλώτριας που είχε φωτογραφηθεί με τη γροθιά υψωμένη, να στέκεται πάνω στη βάση του γκρεμισμένου αγάλματος. Δημιουργός του αγάλματος, το οποίο φέρει το όνομα «Κύμα Δύναμης (Τζεν Ρέιντ) 2020» (Surge of Power), είναι ο καλλιτέχνης Μαρκ Κουίν, ενώ η ανέγερση του έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, χωρίς την άδεια των βρετανικών Αρχών, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη θέση για την πρωτοβουλία του καλλιτέχνη. Μάλιστα, η ανέγερση του πραγματοποιήθηκε τάχιστα και μετά από λεπτομερέστατο προγραμματισμό, ώστε να γίνει «κάτω από τη μύτη» των τοπικών Αρχών, οι οποίες έφθασαν στο σημείο 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του αγάλματος.

Στη βάση του νέου μνημείου έχει τοποθετηθεί μία επιγραφή που αναγράφει το σύνθημα «Black Lives Matter», αποτίοντας φόρο τιμής στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών στις ΗΠΑ, το οποίο έλαβε διεθνείς διαστάσεις μετά την οργή που πυροδότησε η ακραία αστυνομική βία που έφερε τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη. 

Το άγαλμα του Άγγλου εμπόρου σκλάβων, το οποίο είχε καταλήξει στον πάτο του λιμανιού του Μπρίστολ μετά την αποκαθήλωση του από τους διαδηλωτές, ανακτήθηκε από τις τοπικές Αρχές, και αναμένεται να μεταφερθεί σε μουσείο της πόλης, όπου θα εκτίθεται δίπλα σε πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter, μπαίνοντας έτσι σε ένα νέο πλαίσιο ιστορικής μνήμης, δίπλα στις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που έφεραν την αποκαθήλωση του.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η «ανέγερση-ενέδρα» του αγάλματος αναμένεται να αναθερμάνει τη δημόσια συζήτηση για την ιστορική μνήμη που φέρνουν στο νου τα αγάλματα διαφόρων ιστορικών προσωπικοτήτων σε δημόσιους χώρους ανά το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ξεκίνησε με την αποκαθήλωση του Κόλστον πριν από πέντε εβδομάδες και έφερε στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» ακόμη και προσωπικότητες σχεδόν καθολικής αποδοχής, όπως ο εμβληματικός Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή