Επαινοι για τον Κάρολο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρίγκιπας Κάρολος ανάγκασε το μικρότερο γιο του, πρίγκιπα Χάρι, να επισκεφθεί κλινική απεξάρτησης από τα ναρκωτικά τον περασμένο Αύγουστο, ώστε να έλθει σε επαφή με τους νέους που νοσηλεύονται εκεί. O διάδοχος του βρετανικού θρόνου αποφάσισε να ενεργήσει έτσι όταν έμαθε ότι ο δευτερότοκος γιος του έπινε οινοπνευματώδη ποτά και είχε καπνίσει μαριχουάνα. Πάρα πολλοί ειδικοί επαίνεσαν την κίνηση του διαδόχου, τονίζοντας ότι αποδείχθηκε υπεύθυνος γονέας – κάτι που σπανίως ακούγεται για τα μέλη του οίκου των Γουίνδσορ.

Ο Κάρολος ανεκάλυψε ότι ο Χάρι -σε ηλικία 16 ετών- έκανε χρήση μαριχουάνας στη διάρκεια ιδιωτικών πάρτι αλλά και στην έπαυλη του Χάιγκροουβ, ενώ επανειλημμένως είχε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά σε μπιραρία κοντά στην έπαυλη πέρυσι το καλοκαίρι, κατά το διάστημα που ο πατέρας του εκτελούσε τα βασιλικά του καθήκοντα στο Λονδίνο. O αδελφός του άτακτου πρίγκιπα και πρωτότοκος γιος του Καρόλου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, 19 ετών, βρισκόταν στο εξωτερικό, όπως έκανε ολόκληρη τη χρονιά προτού αρχίσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο.

«Μόνος στο σπίτι»

Ηταν η πρώτη φορά που ο Χάρι έμεινε «μόνος στο σπίτι» κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών από το σχολείο του, το φημισμένο Ιτον, μετά το θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι το 1997.

Μέλος του προσωπικού του Χάιγκροουβ ειδοποίησε τον πρίγκιπα της Ουαλλίας μόλις αντελήφθη από τη μυρωδιά ότι ο Χάρι κάπνισε μαριχουάνα στη διάρκεια πάρτι που είχε ο ίδιος οργανώσει στην έπαυλη, ενώ φίλοι του νεαρού γαλαζοαίματου επιβεβαίωσαν ότι ο πρίγκιπας επισκεπτόταν τακτικά την μπιραρία Rattlebone Inn, στο Γουίλτσαϊρ και συχνά έπινε υπερβολικά. O Κάρολος συζήτησε το θέμα με το γιο του και του πρότεινε να επισκεφθεί το κέντρο απεξάρτησης, το οποίο τελεί υπό την προστασία σου.

Ο γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διοικεί το κέντρο απεξάρτησης του Νότιου Λονδίνου που επισκέφθηκε ο νεαρός πρίγκιπας, ο Μπιλ Πάντικομπ της Υπηρεσίας Θεραπείας της Εξάρτησης από τα Ναρκωτικά του Φοίνιξ Χάουζ, συνεχάρη τον πρίγκιπα της Ουαλλίας επειδή άφησε το γιο του να δει τις επιπτώσεις των ναρκωτικών ουσιών. «O Χάρι συναντήθηκε με αρκετά άτομα στο στάδιο της αποθεραπείας -κυρίως εξαρτημένους από κοκαΐνη και ηρωίνη- και άκουσε με προσοχή τις προσωπικές τους ιστορίες, με όλες τις θλιβερές λεπτομέρειες», είπε ο Πάντικομπ. «Ηταν ήρεμος και φιλικός με τους νοσηλευόμενους εδώ και αυτοί ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στην παρουσία του. Οι περισσότεροι, εξάλλου, χαρακτήρισαν τη στάση του Καρόλου πολύ υπεύθυνη και σωστή».

Εκπρόσωπος του παλατιού του Σεντ Τζέιμς επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Χάρι στην κλινική μετά τη δημοσίευση στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «News of The World», άρθρου επτά σελίδων υπό τον τίτλο «H αισχύνη του Χάρι με τα ναρκωτικά».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε ότι «ήταν ένα σοβαρό θέμα, που επιλύθηκε εντός της οικογενείας. Ηταν κάτι που συνέβη στο παρελθόν και έχει λήξει».

Ομως, αυτό που σχολιάζει ο βρετανικός κυριακάτικος Τύπος δεν είναι τόσο η κακή συμπεριφορά του Χάρι, αλλά η θετική αντίδραση του πρίγκιπα Καρόλου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, συνήθως, οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζουν αρνητικά τα διαζύγια, τα ερωτικά σκάνδαλα αλλά και τη στάση των Ουίνδσορ ως γονέων, που γενικώς θεωρούνται δυσλειτουργική οικογένεια.

Η εφημερίδα Observer κατάφερε στο κύριο άρθρο της να συμπεριλάβει και τις δύο πλευρές, συγχαίροντας τον Κάρολο επειδή μπόρεσε να ενεργήσει «με εντελώς αντίθετο τρόπο» από αυτόν που θα ακολουθούσε ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος.

Πηγές προσκείμενες στα ανάκτορα ανέφεραν ότι ο Χάρι δεν πίνει ούτε καπνίζει ενόσω βρίσκεται στο Ιτον, που απαγορεύει και τα δύο. Επίσης τόνισαν ότι όποτε του επιτρέπεται να φύγει από το αριστοκρατικό κολέγιο για το Σαββατοκύριακο επισκέπτεται μόνο τα ανάκτορα, ενώ κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων παρέμεινε με τον πατέρα του και τον αδελφό του. Επίσης, πριν από δύο χρόνια είχε αποκαλυφθεί ότι ο Τομ Πάρκερ Μπόουλς, γιος της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, συνοδού του πρίγκιπα Καρόλου, έκανε χρήση κοκαΐνης, με αποτέλεσμα ο νεαρός να μείνει μακριά από τους δύο μικρούς πρίγκιπες μέχρις ότου αλλάξει τρόπο ζωής.

Η αστυνομία

Η βρετανική αστυνομία δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να παρέμβει στην υπόθεση του πρίγκιπα Χάρι, καθώς πολλοί στους κόλπους της πιστεύουν ότι ο δευτερότοκος γιος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου δεν θα πρέπει να τύχει προνομιακής μεταχείρισης. «Αν υπάρξουν, τελικά, ενδείξεις, θα πράξουμε αναλόγως», δήλωσε στο BBC αξιωματούχος της αστυνομίας του Γουαϊτσάιαρ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT