Σε θέση μάχης ο Στόιμπερ να αντιμετωπίσει τον Σρέντερ

Σε θέση μάχης ο Στόιμπερ να αντιμετωπίσει τον Σρέντερ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Εντμουντ Στόιμπερ και η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία, μετά την ευγενή υποχώρηση της Αγγέλα Μέρκελ, υπήρξαν το σήμα της εκκίνησης του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι ο πυροβολισμός του αφέτη ήχησε εκκωφαντικά σε ορισμένους κύκλους, αν κρίνει από τις φραστικές κορόνες των Σοσιαλδημοκρατών. Ομως, αδιάφορος και χωρίς χρονοτριβές ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας έλαβε θέση μάχης απέναντι στο βασικό ανταγωνιστή του, το σημερινό καγκελάριο.

Η μάχη αυτή θα είναι κατά τα φαινόμενα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Σφυγμομέτρηση της Forsa αμέσως μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας Στόϊμπερ προϊδεάζει για αγώνα σκληρό, καθώς «διαφορά στήθους» χωρίζει τους δύο πρωταγωνιστές. O κ. Σρέντερ συνεχίζει μεν να προηγείται με 41%, με το Βαυαρό πρωθυπουργό να απέχει με 38% τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη κρίνεται το γεγονός ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες επικροτεί την βαυαρική υποψηφιότητα -το 48% συμφωνεί με την επιλογή, το 38% όχι.

Στα οικονομικά

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Στόιμπερ προηγείται του καγκελαρίου στις προτιμήσεις, όταν το κριτήριο εστιάζεται στην οικονομική πολιτική και όπως ανήγγειλε ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μαγδεμβούργο λίγο μετά τη διασφάλιση του «χρίσματος» για την καγκελαρία, τα βέλη του θα στραφούν εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και την ανεργία, δηλαδή θα χτυπήσει τους Ερυθροπράσινους εκεί που «πονάνε». O ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι μάλλον αναιμικός, η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη τον κρίσιμο εορταστικό μήνα Δεκέμβριο και παραμένει αμφίβολο εάν αυτή τη φορά η παροιμιώδης ευελιξία του καγκελαρίου θα συμβάλει στην εκτόνωση των πιέσεων του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Εχθρική πράξη» χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Στόϊμπερ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γεν. γραμ. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φραντς Μίντεφερινγκ κατηγόρησε τον Βαυαρό πρωθυπουργό ότι ήδη δίνει ψευδείς υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, ο κ. Μίντεφερινγκ, ο οποίος θεωρείται «δεξί χέρι» του Γκέρχαρντ Σρέντερ και «θαυματοποιός» του SPD, λόγω της ικανότητάς του να αναστρέφει αρνητικές καταστάσεις υπέρ του καγκελαρίου προέβη σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δηλώσεις στην Frankfurter Allgemeine προκειμένου για προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες.

Εχοντας επίγνωση ότι η σύμπραξη με τους πρώην κομμουνιστές στο Βερολίνο ασκεί «αρνητικό βάρος» στις συνειδήσεις πολλών ψηφοφόρων στα δυτικά κρατίδια, αλλά και για να εξισορροπήσει τη «φιλοατλαντική» ιδιότητα του κ. Στόϊμπερ, ο κ. Μίντεφερινγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, το οποίο κατηγόρησε -εκ των υστέρων- για την «αντιαμερικανική» του στάση στο θέμα του Αφγανιστάν. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο «ευρείας συνεργασίας», δηλαδή κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Ελεύθερων Δημοκρατών, δεν απέκλεισε όμως συνεργασία με ένα εκ των δύο. H «ελευθερία» επιλογής «μεταξύ των δύο», σε συνδυασμό με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, βάσει των οποίων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Ερυθροπράσινοι θα εξασφαλίσουν και πάλι την πλειοψηφία, θα μπορούσε να σημαίνει «Μεγάλο Συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες -ή προσπάθεια τού γεν. γραμ. να ενσπείρει το σπέρμα της διχόνοιας στην Ενωση.

SΡD και Πρασίνοι

Ετσι, τουλάχιστον ερμήνευσαν τα λόγια του κ. Μίντεφερινγκ ορισμένοι αναλυτές, ορμώμενοι ωστόσο και από το κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ SPD και Πρασίνων. Οι δεύτεροι, ανήσυχοι για την πτώση της δημοτικότητάς τους, επέκριναν την πολιτική Σρέντερ ως «αδιάφορη και ατελέσφορη» στο εργασιακό. για να χαρακτηρισθούν αμέσως «ξεδιάντροποι» από τον άλλο στενό συνεργάτη του καγκελαρίου, τον Πέτερ Στρουκ.

Ασος στο μανίκι των κυβερνώντων ήταν πριν από μερικούς μήνες οι κατηγορίες για εμπλοκή του κ. Στόϊμπερ σε σκάνδαλα.

Το πιο ισχυρό χαρτί ενδέχεται, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, να αποδειχτεί η διάσταση μεταξύ του προτεσταντικού Βορρά της Γερμανίας με την καθολική και «κάπως διαφορετική» Βαυαρία του «υπερσυντηρητικού» για ορισμένους Εντμουντ Στόϊμπερ..

«Ψεύτη, διαβολέα, ακραίε». H προεκλογική εκστρατεία άρχισε», ήταν ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Frankfurter Allgemeine».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT