ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε η αποφυλάκιση της Μάξγουελ

Απορρίφθηκε  η αποφυλάκιση  της Μάξγουελ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αρνήθηκε το αίτημα της Γκισλέιν Μάξγουελ, της Βρετανίδας πρώην συντρόφου και συνεργάτιδος του αυτόχειρος παιδεραστή Τζέφρι Επσταϊν, να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση έως ότου δικαστεί για τη συμμετοχή της σε εμπόριο λευκής σαρκός ανηλίκων κοριτσιών. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, η 58χρονη δήλωσε αθώα για τις κατηγορίες διακίνησης ανηλίκων και εξώθησής τους σε πορνεία, προτείνοντας το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων ως εγγύηση για την αποφυλάκισή της. Κατά την ακρόαση, ωστόσο, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο δικαστής αποφάσισε η Μάξγουελ να παραμείνει στο μητροπολιτικό κέντρο κράτησης της Νέας Υόρκης μέχρι την έναρξη της δίκης της, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2021.

Η Βρετανίδα κοσμική συνελήφθη στις 2 Ιουλίου στην έπαυλή της, στο Νιου Χαμσάιρ, και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 35 ετών, εφόσον καταδικαστεί από το δικαστήριο. Η ομάδα υπεράσπισής της ισχυρίστηκε πως η πρώην σύντροφος του Επσταϊν κινδυνεύει να μολυνθεί από COVID-19 ενόσω θα παραμένει έγκλειστη στις φυλακές της Νέας Υόρκης και πρότειναν ως συνθήκες εγγύησης τον περιορισμό των μετακινήσεών της εντός ενός ακινήτου στο κέντρο του Μανχάταν, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος τεχνολογίας GPS για την παρακολούθησή της.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακρόασης την Τρίτη, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν σειρά επιχειρημάτων που έπεισαν τελικά τον δικαστή ότι η Μάξγουελ είναι ύποπτη φυγής και πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση. Σε σχετική κατάθεση, οι εισαγγελείς ανέφεραν πως όταν οι πράκτορες του FBI επισκέφθηκαν την ιδιοκτησία της 58χρονης, στις 2 Ιουλίου, επέδειξαν τις ταυτότητές τους και της ζήτησαν να ανοίξει την μπροστινή πόρτα, όμως αντιμετώπισαν σθεναρές αντιδράσεις.

«Μέσα από το παράθυρο, οι αστυνομικοί παρακολούθησαν την κατηγορούμενη να τους αγνοεί και να προσπαθεί να κρυφτεί σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, κλείνοντας με βιασύνη τις πόρτες», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς, προσθέτοντας ότι οι πράκτορες αναγκάστηκαν τελικά να παραβιάσουν την πόρτα για να εισέλθουν στην οικία και να προχωρήσουν στη σύλληψη. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η κόρη του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρόμπερτ Μάξγουελ βοήθησε τον Επσταϊν να προσηλυτίσει δεκάδες ανήλικα κορίτσια μεταξύ 1994 και 1997, ενώ οι εισαγγελείς ισχυρίζονται πως περισσότερα από ένα θύματα διατίθενται να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου. Η 58χρονη αντιμετωπίζει επίσης δύο κατηγορίες για ψευδορκία σε προηγούμενες δίκες, οι οποίες αφορούσαν το κύκλωμα εμπορίου λευκής σαρκός του πρώην συντρόφου της.