Πήρε πίσω την οδηγία για τους ξένους φοιτητές ο Ντόναλντ Τραμπ

Πήρε πίσω την οδηγία για τους ξένους φοιτητές ο Ντόναλντ Τραμπ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να υπερασπιστεί στο δικαστήριο την αυθαίρετη διάταξη που απειλούσε να αφήσει εκτός πανεπιστημίου εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Με την ευκαιρία του κορωνοϊού, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι οι ξένοι φοιτητές θα υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να αλλάξουν πανεπιστήμιο, εάν τα μαθήματα στη σχολή τους γίνονταν διαδικτυακώς.

«Δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ τόσο πολλά πανεπιστήμια να μηνύσουν ταυτόχρονα το ομοσπονδιακό κράτος», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Τέρι Χαρτλ. «Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος δεν προσπάθησε καν να υπερασπισθεί τη διάταξη». Η απόσυρση της διάταξης την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης προξένησε μεγάλη ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές, οι οποίοι είχαν βυθιστεί στην αβεβαιότητα.

Η πλειονότητα των ξένων φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια (περίπου 770.000) προέρχονται από χώρες της Ασίας και η διάταξη που θα τους έδιωχνε από τη χώρα ενδέχεται να συνδέεται με τον ανοικτό ρατσισμό που εκφράζει κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος. Περίπου 80.000-90.000 φοιτητές κατάγονται από κάθε μία από τις τρεις περιοχές, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σχολίασε την υπόθεση, ίσως διότι ήταν πολύ απασχολημένος να διαφημίζει τα προϊόντα της εταιρείας Goya. «Αγαπώ τα Goya foods» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Η κόρη και σύμβουλός του, Ιβάνκα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κρατώντας κονσέρβα με φασόλια της εν λόγω εταιρείας σε μια διαφημιστική φωτογράφιση, με το σλόγκαν της εταιρείας στα αγγλικά και στα ισπανικά.

Το παρασκήνιο αυτής της ξαφνικής αγάπης έχει να κάνει με την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα και με τα εγκωμιαστικά σχόλιά του προς τον Αμερικανό πρόεδρο. «Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι που έχουμε έναν τέτοιον ηγέτη, έναν άνθρωπο που ξέρει να χτίζει», είχε διακηρύξει ο Ουνανούε. Οι αντίπαλοι του Τραμπ απηύθυναν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας, προκαλώντας την αντίδραση της κόρης του, η οποία με τη σειρά της έστειλε τους δημοσιογράφους να ξεσκονίζουν τους κανόνες δεοντολογίας. «Τα σχόλια της Ιβάνκα Τραμπ μπορεί να παραβιάζουν τους κανόνες δεοντολογίας των κρατικών αξιωματούχων, που τους απαγορεύουν να κάνουν χρήση του αξιώματός τους για να διαφημίζουν προϊόντα ή να προωθούν τα προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντά τους», σημειώνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters. «Η επιτροπή δεοντολογίας δεν προχώρησε σε σχόλια».

Σε πιο ουσιώδη ζητήματα, συνεχίζει να μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις Πολιτείες ως προς το άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητεί να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ερχόμενος σε διάσταση με τον λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση. «Θέλουμε να ανοίξουν όλα τα σχολεία» είπε ο Φάουτσι. «Αλλά σε κομητείες με έξαρση της επιδημίας, η σχετική απόφαση πρέπει να εξετάζεται από τις Αρχές της κομητείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή