Με αντίποινα απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ

Με αντίποινα απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Κίνα ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ «να διορθώσουν τα σφάλματά τους», μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων εξαιτίας της νέας νομοθεσίας περί εθνικής ασφαλείας, που ευθυγραμμίζει το Χονγκ Κονγκ με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Κίνα. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για «επιθετικές ενέργειες» εναντίον της πρώην βρετανικής αποικίας, που ενσωματώθηκε στην Κίνα υπό το καθεστώς «μία χώρα, δύο συστήματα», το 1997.

«Οι ΗΠΑ χτυπούν έναν προς έναν τους πυλώνες του οράματος του Σι Τζινπίνγκ για μετατροπή της Κίνας σε υπερδύναμη», σημείωσαν οι New York Times. «Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει κυρώσεις για την κινεζική πολιτική στο Χονγκ Κονγκ και την επαρχία του Ξινγιάγκ, ενώ έχει λάβει μέτρα εναντίον της κινεζικής τεχνολογίας, αποκόπτοντάς την από την αμερικανική και ζητώντας από τους συμμάχους να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές. Τη Δευτέρα, αμφισβήτησε τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια σφοδρότερη σύγκρουση. Και την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τιμωρεί, με νέο νόμο, Κινέζους αξιωματούχους που ευθύνονται για τη νέα νομοθεσία περί εθνικής ασφαλείας, η οποία περιστέλλει τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ και η πόλη δεν θα θεωρείται πλέον προνομιακός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ».

«Αυτός ο νόμος δίνει στην κυβέρνησή μου ισχυρά νέα εργαλεία για να καταστήσει υπόλογα τα άτομα και τις οντότητες που καταργούν την ελευθερία του Χονγκ Κονγκ» είπε ο Τραμπ. «Τους πήραν την ελευθερία, τους πήραν τα δικαιώματα και αυτό είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ, κατά την άποψή μου, γιατί δεν θα μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται στην ελεύθερη αγορά. Υποψιάζομαι ότι πολλοί θα το εγκαταλείψουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις αμερικανικές ενέργειες. «Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ δεν θα επιτύχουν ποτέ. Προκειμένου να υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντά της, η Κίνα θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και θα επιβάλει κυρώσεις στα εμπλεκόμενα άτομα και στις εμπλεκόμενες οντότητες στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να πυροδοτήσουν «έγχρωμη επανάσταση» τύπου ανατολικής Ευρώπης στο Χονγκ Κονγκ, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Χθες, η αντιπολίτευση διοργάνωσε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, από τις κάλπες των οποίων βγήκε ενισχυμένο το στρατόπεδο των πιο νέων και ριζοσπαστικών οπαδών του εκδημοκρατισμού, αντί των παραδοσιακών εκφραστών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή