Κολομβία: Καρτέλ και συμμορίες δολοφονούν όσους δεν υπακούν στους κανόνες κατά της COVID-19

Κολομβία: Καρτέλ και συμμορίες δολοφονούν όσους δεν υπακούν στους κανόνες κατά της COVID-19

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρτέλ ναρκωτικών και ομάδες ανταρτών επιβάλλουν τους δικούς τους «αιματηρούς» κανόνες περιορισμού κατά της COVID-19 στην Κολομβία και δολοφονούν όσους δεν υπακούν σε αυτούς, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Τουλάχιστον οκτώ πολίτες έχουν δολοφονηθεί από ένοπλες ομάδες, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από την περίοδο του εμφυλίου της Κολομβίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν την εφαρμογή Whatsapp καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια για να προειδοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τα lockdown που βρίσκονται σε ισχύ στις αγροτικές περιοχές όπου δρουν.

Στο Τουμάκο, μία φτωχή και βίαιη πόλη με λιμάνι, οι συμμορίες απαγορεύουν στους κατόικους να ψαρεύουν, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητά τους να βγάζουν χρήματα και να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Επιπλέον, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα αναγκάζει τους πλανόδιους πωλητές να παραμένουν μέσα.

Σε όλη τη χώρα, βίαιες συμμορίες εμποδίζουν τους πολίτες από το να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ακόμα και όταν είναι άρρωστοι, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Σε δύο επαρχίες, την Κάουκα και τη Γουαβιάρε, ένοπλες ομάδες πυρπόλησαν τις μοτοσυκλέτες όσων αγνόησαν τους περιορισμούς.

«Οι δρακόντειες “τιμωρίες” που επιβάλλονται από αυτές τις ομάδες σημαίνουν ότι οι κάτοικοι απομακρυσμένων και εξαθλιωμένων κοινοτήτων σε ολόκληρη την Κολομβία κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση ή να δολοφονηθούν εάν βγουν από τα σπίτια τους», αναφέρει ο Χοσέ Μιγκελ Βιβάνκο, επικεφαλής του αμερικανικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τις προσπάθειές της να προστατεύσει αυτές τις κοινότητες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι έχουν [πρόσβαση σε] επαρκείς προμήθειες τροφής και νερού αλλά και να προστατεύσει την υγεία τους από τον αντίκτυπο της COVID-19», προσθέτει ο Βιβάνκο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή