Η «νύφη του ISIS» μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία και να διεκδικήσει την υπηκόοτητα της

Η «νύφη του ISIS» μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία και να διεκδικήσει την υπηκόοτητα της

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διεκδικήσει την επαναφορά της βρετανικής της υπηκοότητας θα έχει τη δυνατότητα η «νύφη του Ισλαμικού Κράτους», Σαμίμα Μπέγκουμ, η οποία της αφαιρέθηκε για λόγους ασφαλείας από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, όταν εντοπίστηκε σε ένα κέντρο προσφύγων το 2019. 

Η 20χρονη σήμερα Σαμίμα Μπέγκουμ, είχε εγκαταλείψει το Λονδίνο μαζί με άλλα δύο κορίτσια, για να μεταβεί στη Συρία και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος το 2015. Κατά την παραμονή της στη Συρία, παντρεύτηκε έναν μαχητή της τζιχαντιστικής οργάνωσης, με τον όποιο έκανε τρία παιδία, κανένα εκ των οποίων δεν κατάφερε να επιβιώσει των κακουχιών του πολέμου.

Συγκεκριμένα, η 20χρονη από το Λονδίνο θα μπορέσει να επιστρέψει στη βρετανική πρωτεύουσα, ώστε να ασκήσει έφεση στην απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών να της στερήσει την υπηκοότητα, καθώς αυτή είχε παρθεί ερήμην της, με εκείνη να βρίσκεται σε στρατόπεδο προσφύγων στη βόρεια Συρία.

Το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική» την απόφαση του εφετείου,  ανακοινώνοντας ότι θα προβεί και αυτό με τη σειρά του σε αίτημα για έφεση στην δικαστική απόφαση. Ωστόσο, η σημερινή απόφαση του εφετείου σημαίνει, ότι η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να επιτρέψει την επιστροφή της 20χρονης στη χώρα, παρότι το Λονδίνο έχει ανακοινώσει επανειλημμένα, ότι δεν σκοπεύει να συμβάλει με κανέναν τρόπο στις προσπάθειες της να εξέλθει από τη Συρία.

Η ομάδα νομικών που εκπροσωπεί εξ' αποστάσεως τη Μπέγκουμ στη Βρετανία, έχει βασίσει την αμφισβήτηση της αρχικής κυβερνητικής απόφασης σε τρεις άξονες: Στο ότι την αφήνει χωρίς κράτος και υπηκοότητα, πράγμα παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου, στο ότι την αφήνει έρμαιο πραγματικών κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα, και στο ότι ουσιαστικά της απαγορεύθηκε εξαρχής να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με την απαγόρευση εισόδου της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή