Δικαστικός εκφοβισμός από την Τουρκία

Δικαστικός εκφοβισμός από την Τουρκία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Δικαστήριο της Αγκυρας καταδίκασε χθες ερήμην τον Γερμανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, σε φυλάκιση 2,5 ετών, αναζωπυρώνοντας τις υποψίες περί πολιτικού ελέγχου της τουρκικής Δικαιοσύνης. Ο ενοχλητικός για τον πρόεδρο Ερντογάν Γιουτζέλ είχε συλληφθεί και φυλακιστεί επί ένα χρόνο, μετατρεπόμενος σε διαπραγματευτικό χαρτί στις τεταμένες σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου.

Η καταδίκη με κατηγορίες περί παροχής υποστήριξης προς την τρομοκρατία δεν αλλάζει κάτι για τον ίδιο τον Γιουτζέλ, ο οποίος μετά την απελευθέρωσή του ζει στο Βερολίνο. Υπενθυμίζει, όμως, σε ποιο βαθμό ο πολιτικός έλεγχος επί της τουρκικής Δικαιοσύνης περνά απαρατήρητος. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι η σημασία που δίνει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην καταστρατήγηση της τουρκικής δημοκρατίας», γράφει στο περιοδικό Spiegel ο αναλυτής Μαξιμιλιάν Ποπ. «Πριν από 3,5 χρόνια, όταν φυλακίστηκε ο Γιουτζέλ, υπήρξε κατακραυγή. Τώρα, οι πολιτικοί κρατούμενοι του Ερντογάν αυξάνονται αντί να μειώνονται, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται».

Ο Ποπ υπενθυμίζει ότι μεταξύ των φυλακισμένων από τον Ερντογάν είναι ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς, τρεις άλλοι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συμπρόεδροι του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάχ και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εκατομμυριούχος Οσμάν Καβαλά και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, αεροσκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας συνετρίβη χθες τα ξημερώματα σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Βαν, στα σύνορα με το Ιράν. Το αεροσκάφος επέστρεφε από αναγνωριστική επιχείρηση στις περιοχές όπου δρουν Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες, ενώ η αιτία της συντριβής του, σε ύψος 2.200 μέτρων, στο όρος Αρτος, δεν έγινε γνωστή. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επτά μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων και των πιλότων. Μεταφέροντας την είδηση, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή έκανε λόγο για «μάρτυρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή