ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Θύματα διαδικτυακής «πειρατείας» έπεσαν χθες οι λογαριασμοί στο Twitter του Μπιλ Γκέιτς, του Ελον Μασκ, του Τζο Μπάιντεν και του Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ άλλων, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Μηνύματα στους λογαριασμούς Twitter δεκάδων προσωπικοτήτων και εκατοντάδων μεγάλων εταιρειών καλούσαν τους χρήστες του Διαδικτύου να μεταφέρουν αμέσως ψηφιακό «κρυπτονόμισμα» bitcoin σε συγκεκριμένες διευθύνσεις, καθώς η «επένδυση» αυτή θα τους απέφερε διπλάσια κέρδη. Σύμφωνα με την ειδικευμένη στις διαδικτυακές απάτες ιστοσελίδα Blockchain, η οποία καταγράφει κάθε συναλλαγή σε κρυπτονόμισμα, συνολικά 12,58 bitcoin, αξίας 116.000 δολαρίων, διακινήθηκαν προς μία από τις διευθύνσεις τις οποίες είχαν υποδείξει οι «πειρατές» στα ψευδεπίγραφα μηνύματά τους.
«Καλή Τετάρτη! Προσφέρω bitcoin σε όλους τους “ακολούθους” μου. Θα διπλασιάσω κάθε καταβολή κρυπτονομίσματος που θα μου αποσταλεί στην παρακάτω διεύθυνση», έγραφαν τα μηνύματα στον λογαριασμό του Ελον Μασκ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Tesla. Οι λογαριασμοί του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, του αφεντικού της Amazon, Τζεφ Μπέζος, του υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών και τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικ Μπλούμπεργκ, και του διάσημου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ εμφάνισαν προσωρινά το μήνυμα αυτό.
Λογαριασμοί μεγάλων εταιρειών όπως η Apple και η Uber, καθώς και εταιρειών που ειδικεύονται στη διακίνηση bitcoin, έπεσαν επίσης θύματα της πειρατείας. «Είναι πιθανό να μην μπορείτε να στείλετε μηνύματα μέσω Twitter ή να μην είναι δυνατή η είσοδος στον λογαριασμό σας, ενόσω εξετάζουμε το περιστατικό», ανέφερε σε μήνυμά της η ομάδα υποστήριξης της δημοφιλούς εφαρμογής δημοσίευσης σύντομων μηνυμάτων. Για χρονικό διάστημα περίπου δύο ωρών, οι «επιβεβαιωμένοι χρήστες» (όσοι έχουν μπλε σημάδι «τσεκ» δίπλα στο όνομά τους) δεν είχαν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν μηνύματα.
«Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι οι πειρατές διείσδυσαν στο δίκτυο διαχείρισης, το οποίο χειρίζονται αποκλειστικά εργαζόμενοι της Twitter και επιτρέπει την τροποποίηση των κωδικών εισόδου χρηστών. Κατάφεραν, μάλιστα, να απενεργοποιήσουν την ταυτοποίηση πολλαπλών στοιχείων που οφείλουν να παρέχουν οι χρήστες ώστε να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους», ανέφερε χθες η Ρέιτσελ Τόμπακ, επικεφαλής της εταιρείας ασφαλείας δικτύων SocialProof Security.
Το Twitter έχει γίνει και κατά το παρελθόν στόχος κακόβουλων επιθέσεων. Τον Μάρτιο του 2017, πολλοί «πιστοποιημένοι» λογαριασμοί, όπως της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και του ειδησεογραφικού δικτύου BBC North America, είχαν πέσει θύματα χάκερ, οι οποίοι δημοσίευσαν σε αυτούς μηνύματα υποστήριξης προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Τον περασμένο Αύγουστο, σειρά προσβλητικών και ρατσιστικών μηνυμάτων είχαν δημοσιευθεί στον προσωπικό λογαριασμό του δημιουργού του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, εν αγνοία του. Ο Ντόρσεϊ είχε πέσει θύμα απάτης μέσω «κλωνοποίησης» της κάρτας SIM του κινητού του τηλεφώνου. Η επίθεση της Τετάρτης, όμως, ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, με τους χάκερ να έχουν υφαρπάξει τους κωδικούς πρόσβασης δεκάδων προσωπικοτήτων και εκατοντάδων εταιρειών, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια του Διαδικτύου, τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.