Υπέρ της «νύφης του ISIS» βρετανικό εφετείο

Υπέρ της «νύφης του ISIS» βρετανικό εφετείο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη Βρετανία θα μπορέσει να επιστρέψει η «νύφη του ISIS», Σαμίμα Μπεγκούμ, για να αμφισβητήσει δικαστικά την απόφαση αφαίρεσης της βρετανικής υπηκοότητας που της έχει επιβληθεί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση βρετανικού εφετείου. Η Μπεγκούμ, 20 ετών σήμερα, ήταν μία από τις μαθήτριες λυκείου που είχαν εγκαταλείψει το Λονδίνο για να γίνουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το 2015. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αποφασίσει να της αφαιρέσει τη βρετανική υπηκοότητα για «λόγους κρατικής ασφάλειας», μετά τον εντοπισμό της σε στρατόπεδο προσφύγων, το 2019.

Το εφετείο αποφάσισε, όμως, ότι η Μπεγκούμ δεν εξασφάλισε δίκαιη μεταχείριση, αφού δεν της δόθηκε η δυνατότητα να υποστηρίξει την άποψή της ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς βρισκόταν σε στρατόπεδο προσφύγων στη Συρία. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε «ιδιαίτερα απογοητευτική» την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει αίτηση αναίρεσής της. Η απόφαση του εφετείου σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη μετακίνηση της Μπεγκούμ προς τη Βρετανία από το στρατόπεδο προσφύγων Ροτζ, στη βόρεια Συρία, ώστε να παραστεί στο δικαστήριο. «Η ισονομία και η δικαιοσύνη πρέπει να υπερισχύσουν των ανησυχιών για την κρατική ασφάλεια», ανέφερε στην απόφασή του το εφετείο.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είχε αποφασίσει την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας της Μπεγκούμ τον Φεβρουάριο του 2019. Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί την 20χρονη, όμως, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία υπήρξε παράνομη, καθώς την κατέστησε απάτριδα, εξέθεσε τη ζωή της σε πραγματικό κίνδυνο και απάνθρωπη μεταχείριση και της στέρησε τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αθωότητά της, καθώς ο επαναπατρισμός της δεν ήταν δυνατός. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η υπηκοότητα ενός πολίτη μπορεί να αφαιρεθεί μόνον εφόσον δικαιούται να διεκδικήσει υπηκοότητα σε άλλη χώρα. Η Μπεγκούμ έφυγε κρυφά από το σπίτι της στο Μπέθναλ Γκριν του Λονδίνου, σε ηλικία 15 ετών, τον Φεβρουάριο του 2015, με προορισμό τη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με δύο συμμαθήτριές της. Πέταξαν ώς την Κωνσταντινούπολη και διέσχισαν οδικώς την Τουρκία, για να διέλθουν παράνομα τα σύνορα με τη Συρία, φθάνοντας στη Ράκα, πάλαι ποτέ «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί παντρεύτηκε Ολλανδό μαχητή, προσήλυτο στο Ισλάμ. Γέννησε τρία παιδιά τα οποία πέθαναν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης και η Μπεγκούμ κλείστηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στη βόρεια Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή