ΚΟΣΜΟΣ

Περιστατικό ρατσισμού βίωσε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue

Περιστατικό ρατσισμού βίωσε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue

Θύμα ρατσιστικής διάκρισης έπεσε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής έκδοσης της Vogue, Εντουαρντ Ενινφουλ, προσπαθώντας να μπει στα γραφεία του περιοδικού. Ο πρώτος μαύρος αρχισυντάκτης στην ιστορία του περιοδικού κλήθηκε από τον φύλακα του κτιρίου να εισέλθει στις εγκαταστάσεις μέσω της εισόδου τροφοδοσίας, την ώρα που προσπαθούσε να πάει στη δουλειά του, την Τετάρτη το πρωί. «Σήμερα δέχθηκα ρατσιστική διάκριση από έναν φρουρό ασφαλείας ενώ έμπαινα στον χώρο εργασίας μου, καθώς μου έδωσε την εντολή να χρησιμοποιήσω την είσοδο τροφοδοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 48χρονος δημοσιογράφος, παραθέτοντας τις λεπτομέρειες του περιστατικού στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Twitter και στο Instagram.

«Το συμβάν αυτό δείχνει πως μερικές φορές δεν έχει σημασία τι έχει πετύχει κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του: το πρώτο πράγμα που κάποιοι θα κρίνουν είναι το χρώμα του δέρματος», δήλωσε ο Ενινφουλ στο 1 εκατ. ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγες ώρες μετά το συμβάν, ο εκδοτικός οίκος Condé Nast, ο οποίος διαχειρίζεται το περιοδικό μόδας, επιβεβαίωσε στο CNN ότι ο φρουρός ασφαλείας απολύθηκε και τέθηκε υπό έρευνα από την εταιρεία ασφαλείας στην οποία εργάζεται. Το συμβάν έλαβε χώρα την ίδια στιγμή κατά την οποία το παγκόσμιο κίνημα που απαιτεί δίκαιη μεταχείριση για τους μαύρους αποκτά νέα δυναμική, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και της αναζωπύρωσης του κινήματος Black Lives Matter.

Το περιστατικό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από κορυφαίες προσωπικότητες της μόδας, όπως ο σχεδιαστής Μαρκ Τζέικομπς και το μοντέλο Ιμάν, οι οποίοι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τον 48χρονο αρχισυντάκτη. Η επί σειράν ετών φίλη του Ενινφουλ, Ναόμι Κάμπελ –ένα από τα πρώτα υπερδημοφιλή μαύρα μοντέλα– σχολίασε πως αντίστοιχα περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα καθημερινώς στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Λυπάμαι πολύ που έπρεπε να συμβεί και σε σένα, Εντουαρντ. Μην το αφήσεις να σε αποτρέψει, και μείνε δυνατός», ανέφερε χαρακτηριστικά η 50χρονη, ενώ η συντάκτρια του περιοδικού Σάρα Χάρις χαρακτήρισε το περιστατικό «αδικαιολόγητο».

Στην πολυετή καριέρα του στον χώρο της μόδας, η οποία διαρκεί πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Ενινφουλ έχει ξεχωρίσει για την ανάδειξη θεμάτων σχετικών με τον ρατσισμό και την προώθηση πολλών μοντέλων που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες. Η αφοσίωσή του στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία έχει αναγνωριστεί και από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία το 2016 του απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο της ετήσιας λίστας διακρίσεων που δημοσιεύει στα γενέθλιά της.

Γεννημένος στην Γκάνα και μεγαλωμένος στη συνοικία Λάντμπροουκ Γκρόουβ, στο δυτικό Λονδίνο, ο Ενινφουλ ανακηρύχθηκε ο έκτος ισχυρότερος άνδρας αφρικανικής καταγωγής στη Μεγάλη Βρετανία στην ετήσια κατάταξη της Powerlist για το 2020. Το 2017, έπειτα από πολυετή συμμετοχή στην ιταλική και την αμερικανική Vogue, ανέλαβε τη θέση του αρχισυντάκτη της βρετανικής έκδοσης του περιοδικού, όντας ο πρώτος μαύρος αρχισυντάκτης στην ιστορία του διάσημου εντύπου μόδας.