Αρνείται την υποκλοπή εμβολίου η Ρωσία

Αρνείται την υποκλοπή εμβολίου η Ρωσία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνείται κατηγορηματικά η Ρωσία οποιαδήποτε ανάμειξη στις απόπειρες ηλεκτρονικής υποκλοπής των απορρήτων στοιχείων για την παρασκευή εμβολίου και θεραπειών κατά της COVID-19, κατηγορία που διατύπωσαν χθες Βρετανοί, Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ειδικότερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν διαθέτουμε πληροφορίες για την ταυτότητα αυτών που πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους ανυπόστατες κατηγορίες».  

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Ασφαλείας, Τζέιμς Μπρόκενσιρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC τόνισε ότι η Βρετανία «είναι κατά 95% βέβαιη πως Ρώσοι χάκερ, με κρατική υποστήριξη, πραγματοποίησαν τις απόπειρες υποκλοπής των επιστημονικών απορρήτων από τα ερευνητικά κέντρα και τις φαρμακοβιομηχανίες σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά», υπογραμμίζοντας ότι και οι εταίροι της Βρετανίας (ΗΠΑ και Καναδάς) συμμερίζονται αυτή την πεποίθηση.

«Πιστεύω ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι τόσο υποκριτική, ισχυριζόμενη ότι στηρίζει την υπεύθυνη συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο, ενώ ιεροκρυφίως πραγματοποιεί τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις», τόνισε ο Μπρόκενσιρ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσον οι προσπάθειες των Ρώσων χάκερ καρποφόρησαν, αλλά δήλωσε ότι δεν φαίνεται να έχει προκληθεί κάποια ζημιά στην εξέλιξη της έρευνας από τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ εξήγησε ότι οι Ρώσοι «προσέγγισαν τα συστήματα πληροφοριών των ερευνητικών κέντρων αναζητώντας τα ευάλωτα σημεία τους».

Ηδη, όλοι οι φορείς που πραγματοποιούν έρευνες για το εμβόλιο κατά της COVID-19 ενημερώθηκαν να ενισχύσουν τα συστήματα ασφαλείας τους.

Τέλος, παρά τις εξελίξεις και τη βαρύτητα των κατηγοριών εναντίον της, η Μόσχα φαίνεται ότι αναμένει να ευοδωθεί η συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή του εμβολίου για την COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή