Σαρωτική επίθεση κατά Πεκίνου από Μπαρ

Σαρωτική επίθεση κατά Πεκίνου από Μπαρ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η καταγγελία της Κίνας σε όλα τα επίπεδα ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, χθες, στο Μίσιγκαν. Ο Μπαρ έκανε λόγο για «blitzkrieg» (πόλεμο – αστραπή) της Κίνας με στόχο την πρωτοκαθεδρία.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διεξάγει οικονομικό blitzkrieg. Μια επιθετική, ενορχηστρωμένη εκστρατεία ολόκληρης της κυβέρνησης, ή μάλλον ολόκληρης της κοινωνίας, για να καταλάβει τα στρατηγικά υψώματα της παγκόσμιας οικονομίας και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, μετατρεπόμενη σε πρώτη τεχνολογική υπερδύναμη», είπε ο Μπαρ.

Τον τόνο των επιθέσεων δίνει, βέβαια, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιρρίπτει διαρκώς την ευθύνη για την πανδημία του κορωνοϊού στην Κίνα και έχει επιβάλει διαδοχικούς γύρους κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους για ζητήματα όπως η πολιτική του Πεκίνου απέναντι στο Χονγκ Κονγκ και στην επαρχία Ξινγιάνγκ. Την περασμένη εβδομάδα, στην ομοβροντία έλαβε μέρος ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κίνα επιχειρεί συστηματικά να υποκλέψει προϊόντα της αμερικανικής έρευνας και καινοτομίας.

Χθες, ο Μπαρ καταδίκασε τις προσπάθειες άσκησης επιρροής της Κίνας στο εσωτερικό των ΗΠΑ με τη βοήθεια επιχειρήσεων, πολιτικών, ακόμη και παραγόντων του θεάματος. Ο Αμερικανός υπουργός απηύθυνε συγκεκριμένη προειδοποίηση προς εκπροσώπους του επιχειρηματικού τομέα, να μην προωθούν πολιτικές που αποβαίνουν προς το συμφέρον της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κίνας και υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες που απαγορεύουν την άσκηση επιρροής εκ μέρους ξένου κράτους χωρίς να δηλωθούν οι σχέσεις με το κράτος αυτό.

«Καθώς η κυβέρνηση της Κίνας χάνει την αξιοπιστία της ανά τον κόσμο, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δει όλο και περισσότερους Κινέζους αξιωματούχους και άτομα που δρουν για λογαριασμό τους να επικοινωνούν με επιχειρηματίες και να τους ζητούν να υιοθετήσουν πολιτικές επιλογές φιλικές προς την Κίνα», σημείωσε ο Μπαρ. «Λένε στον επιχειρηματία ότι οι δουλειές του στην Κίνα θα πάνε καλύτερα ή χειρότερα ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει στο κινεζικό αίτημα».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κινεζική επιρροή έχει επεκταθεί ακόμη και στο Χόλιγουντ, κατηγορώντας τους παράγοντες του κινηματογράφου ότι αυτολογοκρίνονται για μην ξεφύγουν από την κινεζική προπαγανδιστική γραμμή. «Η παγκοσμιοποίηση δεν οδηγεί πάντα σε περισσότερη ελευθερία», είπε. «Ενας κόσμος που κινείται στους ρυθμούς της Κίνας δεν θα είναι φιλόξενος για θεσμούς που βασίζονται στην ελεύθερη αγορά, το ελεύθερο εμπόριο και την ανταλλαγή ιδεών»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή