Γερμανία – Ιταλία – Γαλλία: Πιθανές κυρώσεις κατά τρίτων στη Λιβύη

Γερμανία – Ιταλία – Γαλλία: Πιθανές κυρώσεις κατά τρίτων στη Λιβύη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε χώρες που συνεχίζουν να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έθεσαν προ ολίγου με κοινή τους ανακοίνωση η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε. Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών ηγετών: «συναντηθήκαμε σήμερα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Μοιραζόμαστε σοβαρές ανησυχίες για την αυξημένη στρατιωτική ένταση στη χώρα και το διογκωμένο κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης. Συνεπώς καλούμε όλα τα μέρη στη Λιβύη και τους ξένους υποστηρικτές τους να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να παύσουν την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων ανά τη χώρα».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Παροτρύνουμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν την αυξημένη επέμβασή τους και να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι τρεις ηγέτες δηλώνουν τη δέσμευσή τους «στην πλήρη αποτελεσματικότητα της επιχείρησης “Ειρήνη”» και αναφέρουν: «Είμαστε έτοιμη να εξετάσουμε την πιθανή χρήση κυρώσεων αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο δια θαλάσσης, εδάφους ή αέρος και προσβλέπουμε στις προτάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για το σκοπό αυτό».

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη στήριξη των τριών στις προσπάθειες της Ε.Ε. για μία «βιώσιμη και αξιόπιστη συμφωνία κατάπαυσης πυρός» μέσω διαπραγματεύσεων της «Επιτροπής των 5+5». Προτείνεται δε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες αποκλιμάκωσης, μεταξύ των οποίων «η διευρυμένη απεμπλοκή δυνάμεων και η πιθανή αποστρατικοποίηση συγκεκριμένων περιοχών».  Τέλος, τονίζεται ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη «πρέπει να μην αποκλείει κανέναν και να βασίζεται στα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Ανατολική Μεσόγειος και Ταμείο Ανάκαμψης στην ατζέντα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT