ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρατάθηκε για τρίτη μέρα, όπως αναμενόταν, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνεδρίαση της ολομέλειας έληξε χθες κατά τις 11 το βράδυ χωρίς να έχει υπάρξει σύγκλιση στα πιο δύσκολα ζητήματα.
Μετά το τέλος της, η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν εκ νέου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να αναζητήσουν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Η συνάντηση έληξε άδοξα, με την εσπευσμένη –και «κακοδιάθετη», όπως τη χαρακτήρισε ο Ρούτε– αποχώρηση της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου (οι δύο τους ήπιαν ένα ποτό μαζί στη συνέχεια στο ξενοδοχείο τους). Ο λόγος ήταν η επιμονή του Ολλανδού και των «φειδωλών» συμμάχων του – στους οποίους ήλθε να προστεθεί εσχάτως, τουλάχιστον στο ζήτημα αυτό, και η Φινλανδία – για τεράστια μείωση των επιχορηγήσεων που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα 450 δισ. που πρότεινε στη χθεσινή αναθεωρημένη πρότασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, για ένα συνολικό πακέτο (μαζί με τα δάνεια) μικρότερο των 400 δισ. ευρώ.
Η Γαλλία και η Γερμανία σηματοδότησαν τη διάθεσή τους το ύψος των επιχορηγήσεων να κατέβει στα 400 δισ., αλλά όχι παρακάτω. Η χθεσινή πρόταση Μισέλ, εν τω μεταξύ, περιλάμβανε νέες παραχωρήσεις για τους «φειδωλούς» – την τροποποίηση σχετικά με τη διακυβέρνηση του Ταμείου, με τη δυνατότητα «φρένου εκτάκτου ανάγκης» στην εκταμίευση αν διαφωνεί έστω και ένα κράτος-μέλος με το πώς υλοποιείται ένα εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ετησίως σε «επιστροφές» (rebates) από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και αύξηση σε 20% (από 15%) των παρακρατήσεων τελωνειακών δικαιωμάτων (που θα αποφέρει ιδιαίτερα μεγάλο όφελος για την Ολλανδία). Περαιτέρω παραχωρήσεις προς τις θέσεις του ευρωπαϊκού Βορρά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τη βίαιη αντίδραση του Νότου.
Παράλληλα, συνεχίζονταν ως αργά χθες διαβουλεύσεις για το θέμα του κράτους Δικαίου, όπου ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, με τη στήριξη Πολωνίας και Σλοβενίας, επιμένει στην απάλειψη οποιασδήποτε διασύνδεσης μεταξύ κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης με το κράτος Δικαίου.
Σύμφωνα με σχόλιο αξιωματούχου της γερμανικής αντιπροσωπείας αργά χθες, «δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί αν θα υπάρξει συμφωνία αύριο». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αξίζει να συνεχιστεί η προσπάθεια «γιατί υπάρχει ευρέως η διάθεση μεταξύ των κρατών-μελών για την εξεύρεση λύσης».
Σήμερα θα φανεί αν υπάρχει πραγματικά η διάθεση αυτή στις τάξεις των «φειδωλών». Η Μέρκελ και ο Μακρόν θα συναντηθούν ξανά με τον Μισέλ στις 9.30 τοπική ώρα και στις 12 αρχίζει επισήμως, με νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου, η τρίτη μέρα των διαπραγματεύσεων. Αναμένεται να είναι κι αυτή μακρά και δύσκολη, με αβέβαιη ακόμα έκβαση.