Βρετανία: Αναστέλλεται η συμφωνία έκδοσης υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ

Βρετανία: Αναστέλλεται η συμφωνία έκδοσης υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει «αμέσως και επ’ αόριστον» την εφαρμογή της συμφωνίας έκδοσης υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή τον νέο, αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, εξήγησε ότι ο νέος νόμος «τροποποίησε σημαντικά» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο μπορεί να ζητήσει και να αναλάβει την εξέταση ορισμένων υποθέσεων, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη δικαιοδοσία των κινεζικών δικαστηρίων, όπως είπε.

Ο Ράαμπ ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται και στο Χονγκ Κονγκ το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται ήδη στην Κίνα από το 1989. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται πλέον εξαγωγές όπλων, δυνητικά φονικών, ή πυρομαχικών. Η απόφαση αυτή αφορά και κάθε εξοπλισμό που δεν είχε ήδη απαγορευτεί η εξαγωγή του (στην Κίνα) αλλά «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή