Ετοιμάζεται για τη Σύρτη η Τουρκία

Ετοιμάζεται για τη Σύρτη η Τουρκία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Κινήσεις με στόχο την προετοιμασία στρατιωτικής κατάληψης της Σύρτης πραγματοποιεί η Αγκυρα. Η ιστοσελίδα Tactical Report, που μεταφέρει πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζει ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το πράσινο φως του Λευκού Οίκου για την ανάληψη πιο ενεργού δράσης στη Λιβύη.

Παράλληλα, όμως, χθες ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε για το ίδιο θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, με τον οποίο συμφώνησαν να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Λιβύη και να αποφευχθούν οι εντάσεις. Λίγο αργότερα, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη  στρατευμάτων στο «στρατηγικό δυτικό μέτωπο», προκειμένου να υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Στόχος του στρατεύματος η πάταξη «εγκληματικών παραστρατιωτικών ομάδων» και «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Τρίπολης έλαβαν το Σαββατοκύριακο θέσεις πιο κοντά στη Σύρτη, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στο κέντρο της χώρας, το οποίο επιδιώκουν να καταλάβουν σε συνεργασία με την Τουρκία, ως εφαλτήριο για την ανακατάληψη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Αμερικανική έκθεση εκτιμά ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η Τουρκία τοποθέτησε στη Λιβύη 3.500-3.800 μισθοφόρους από τη Συρία, οι οποίοι βοήθησαν στην απώθηση των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης.

Ετοιμάζεται για τη Σύρτη η Τουρκία-1

O πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι (δεξιά), σε παλαιότερη συνάντηση με τον επικεφαλής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ (φωτ. A.P.)

Για τη συνέχεια, υπάρχει το ενδεχόμενο αποστολής Σομαλών μισθοφόρων με χρηματοδότηση από το Κατάρ – ή τουλάχιστον έτσι εκτίμησε η τουρκική ιστοσελίδα Ahval μετά το απροειδοποίητο ταξίδι του αρχηγού του γενικού επιτελείου της Τουρκίας Ακάρ στο Κατάρ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», για την προετοιμασία της επιχείρησης η Τουρκία έχει αναπτύξει εκτοξευτήρες πυραύλων Τ-122 Sakarya και πυροβόλα T-155 Firtina. Δεν είναι σαφές πόσο κοντά στη Σύρτη βρίσκονται τα τουρκικά όπλα, αν και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τρίπολης, οι δυνάμεις της δεν έχουν προχωρήσει πέρα από την περιοχή Αμπουγκρέιν, ανατολικά της Μισράτα. Οι αντίπαλες δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχουν λιμάνια όπως η Αλ Σίντρα, περιορίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου σε μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή