ΚΟΣΜΟΣ

Τάσεις αμφισβήτησης Τραμπ από στελέχη του

Τάσεις αμφισβήτησης Τραμπ από στελέχη του

Η αποτυχία του προέδρου Τραμπ να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού και η άρνησή του να ανακοινώσει ξεκάθαρα πρωτόκολλα ασφαλείας έχουν πείσει πολλούς Ρεπουμπλικανούς ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης, ενώ κάποιοι από αυτούς πείσθηκαν ότι πρέπει να αγνοήσουν ή ακόμη και να αντισταθούν στις διακοινώσεις του.

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα ανώτατα στελέχη του κόμματος εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις θέσεις του Τραμπ για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, επιλέγοντας, αντιθέτως, να ταχθούν υπέρ ειδικών όπως ο δρ Αντονι Φάουτσι, τον οποίο ο πρόεδρος και προβεβλημένοι ακροδεξιοί επικρίνουν δημοσίως με δριμύτητα. Τα ρεπουμπλικανικά στελέχη ωθούνται στη στάση αυτή εξαιτίας των δυσμενών επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν στις Πολιτείες τους, της αδιαφορίας του Τραμπ απέναντι στο πρόβλημα και το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν, με τον Τραμπ να υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες, που εμφανίζονταν διστακτικοί πριν από λίγο καιρό, εκδίδουν τώρα διαταγές για χρήση μάσκας και περιορίζουν τη λειτουργία καταστημάτων, αγνοώντας τις απαιτήσεις του Τραμπ. Κάποιοι από τους κυβερνήτες αυτούς πραγματοποιούν τηλεφωνικές συσκέψεις μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες και παράπονα για τη στάση του Λευκού Οίκου, επιδιώκοντας τη σύναψη άτυπης συμμαχίας με τον περισσότερο μετριοπαθή αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. «Ο πρόεδρος βαρέθηκε το θέμα της πανδημίας», λέει συνεργάτης του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος απευθύνει πλέον τα αιτήματά του στον Πενς.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες στο Κογκρέσο έχουν ασκήσει κατ’ ιδίαν πιέσεις στην κυβέρνηση για επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, που γινόταν από τον δρα Φάουτσι και τη δρα Ντέμπορα Μπιρξ. Τους δύο ειδικούς παραμέρισε, όμως, ο Τραμπ, επιδιώκοντας να έχει την αποκλειστικότητα της προβολής και προβαίνοντας σε ατέρμονους, δυσνόητους μονολόγους.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, από το Κεντάκι, παραβίασε την κομματική πειθαρχία διαφωνώντας με κάθε πρωτοβουλία του Τραμπ. Ο Μακόνελ κάλεσε τους πολίτες του Κεντάκι να φορούν μάσκα, δήλωσε απόλυτη εμπιστοσύνη στον δρα Φάουτσι και ζήτησε από τους Αμερικανούς να τηρούν τις οδηγίες της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμώξεων CDC, τις οποίες ο Τραμπ αγνόησε ή απέρριψε.