ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή αλλά όχι βέβαιη η διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης έως το τέλος του έτους

Πιθανή αλλά όχι βέβαιη η διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης έως το τέλος του έτους

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα μπορούσε να διατεθεί έως το τέλος του έτους, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί, δήλωσε ο επικεφαλής παρασκευαστής του εμβολίου την Τρίτη.

Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές σε υγιείς εθελοντές, διατηρώντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο στόχος για τη διάθεση του εμβολίου έως το τέλος του έτους είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα γι 'αυτό γιατί χρειαζόμαστε τρία πράγματα για να συμβεί», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο BBC Radio.

Οπως διευκρίνισε, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στις τελικές δοκιμές, θα πρέπει να κατασκευαστούν μεγάλες ποσότητες και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα ώστε να χορηγήσουν άδεια για επείγουσα χρήση.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στις ΗΠΑ.

«Είναι κρίσιμο να εκτεθούν αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στον ιό ώστε να αποδειχθεί πραγματικά αν προλαμβάνει την ασθένεια και αν παραμένει ασφαλές», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπελ καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαβάστε επίσης

Ελπίδες γεννά το εμβόλιο της Οξφόρδης – Ενα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο