Η Ρωσία αναμίχθηκε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας το 2014, καθώς και σε πολλά άλλα εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, και η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να ελέγξει κατά πόσον η Μόσχα προσπάθησε να αναμιχθεί και στο δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Η Βρετανία αποτελεί κορυφαίο στόχο της ρωσικής στρατηγικής διείσδυσης και παραπληροφόρησης την οποία υπηρετούν δυσανάλογα πολλοί άνθρωποι,» ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης κατά την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, ζητώντας πληρέστερη αντιμετώπιση από τις βρετανικές κρατικές υπηρεσίες αλλά και τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οπως σχολίασε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, πρόκειται για «την πρώτη μετα-Σοβιετική ανάμιξη σε δημοκρατική διαδικασία της Δύσης.»
Η έκθεση, την οποία συνέταξε η κοινή επιτροπή πληροφοριών και ασφαλείας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων, μελέτησε την ηλεκτρονική επιρροή που μπορεί να άσκησαν ρωσικές υπηρεσίες διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους Βρετανούς εκλογείς, καθώς και δωρεές προς βρετανικά κόμματα, ρωσικές επενδύσεις στο Σίτι του Λονδίνου, κυβερνοεπιθέσεις σε βρετανικούς ιστοτόπους, κατασκοπεία, ακόμη και δολοφονίες επί βρετανικού εδάφους.
Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι υπήρξε «επιτυχής ανάμιξη» της Ρωσίας στο δημοψήφισμα του 2016 για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο η έκθεση κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι προσπάθησε να αποφύγει να εντοπίσει στοιχεία επιρροής από τη Ρωσία στο δημοψήφισμα του Brexit. «Κανείς δεν ήθελε να αγγίξει αυτό το θέμα,» αναφέρει, ζητώντας τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.
Οι Βρετανοί βουλευτές απέκτησαν προνομιακή πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα των βρετανικών υπηρεσιών, που τους οδήγησαν στα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής. Η σύνταξή της διήρκεσε σχεδόν ένα έτος.
Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα μετά τις κατηγορίες εκ μέρους των υπηρεσιών αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά περί ρωσικών προσπαθειών υποκλοπής των στοιχείων και των πληροφοριών από τις έρευνες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.