Η βρετανική έκθεση για τη ρωσική επιρροή

Η βρετανική έκθεση για τη ρωσική επιρροή

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ανεξάρτητων ειδικών σχετικά με τις απόπειρες άσκησης επιρροής από τη Ρωσία στη βρετανική πολιτική σκηνή δημοσιεύθηκε χθες, ενάμιση χρόνο μετά τη σύνταξή της. Οι επικριτές του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υποστήριξαν στην εφημερίδα Τhe Guardian ότι ο Τζόνσον καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση λόγω των χρηματοδοτήσεων που έχει λάβει το Συντηρητικό Κόμμα από εύπορους Ρώσους.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει επιχειρήσει να ασκήσει επιρροή, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται διεξοδικά στην έκβαση αυτών των προσπαθειών. Οι συντάκτες επιχειρούν κυρίως να επιστήσουν την προσοχή στη διείσδυση ρωσικού χρήματος στους διαδρόμους της εξουσίας. «Είναι αξιοσημείωτο ότι μέλη της Βουλής των Λόρδων έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σχετιζόμενα με τη Ρωσία ή συνεργάζονται απευθείας με μεγάλες ρωσικές εταιρείες, που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτές οι σχέσεις πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, δεδομένου ότι το ρωσικό κράτος μπορεί να τις εκμεταλλευθεί».

Εν τω μεταξύ, η Κίνα απείλησε χθες το Λονδίνο με «ισχυρή αντεπίθεση», μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει να εκδίδει υπόπτους στο Χονγκ Κονγκ, αναστέλλοντας την ισχύ της σχετικής διμερούς συνθήκης, και ότι θα επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Χονγκ Κονγκ. «Η Κίνα θα προχωρήσει σε ισχυρή αντεπίθεση μετά τις λανθασμένες βρετανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Βενμπίν. «Η Κίνα προτρέπει τη Βρετανία να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις της συνεχιζόμενης αποικιακής επιρροής στο Χονγκ Κονγκ και να διορθώσει αμέσως τα λάθη της».

Η Βρετανία αντέδρασε στην ψήφιση του νέου νόμου περί εθνικής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επεκτείνει την επιρροή του Πεκίνου στην πρώην αποικία, που πέρασε υπό κινεζικό έλεγχο το 1997.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή