Νέα διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ (φωτογραφίες)

Νέα διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ (φωτογραφίες)

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν έξω από την οικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ χθες Τρίτη, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτησή του εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού και τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά.

Φορώντας μάσκες οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την επίσημη οικία του Νετανιάχου ως το κοινοβούλιο του Ισραήλ κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει “Crime Minister” (σ.σ. λογοπαίγνιο με τη λέξη prime minister, πρωθυπουργός) και ζητώντας την παραίτησή του.

Νέα διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ (φωτογραφίες)-1

Η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στο Ισραήλ ώθησε τους πολίτες να ζητήσουν περισσότερη κρατική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, με αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις να είναι σχεδόν καθημερινές.

Την οργή των πολιτών έχουν τροφοδοτήσει και οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Νετανιάχου, η δίκη του οποίου για απάτη, δωροδοκία και παραβίαση εμπιστοσύνης ξεκίνησε τον Μάιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πολλά προγράμματα βοήθειας, όμως αγανακτισμένοι από τη γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς πολλοί Ισραηλινοί καταγγέλλουν ότι η βοήθεια αυτή είναι πολύ μικρή και έρχεται αργά.

Νέα διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ (φωτογραφίες)-2

«Είναι ταπεινωτικό και προσβλητικό. Πληρώνεις για την ασφάλειά σου και φόρους επί τριάντα χρόνια και μετά πρέπει να παρακαλάς για να τα φέρεις βόλτα. Είμαι εδώ για να διαδηλώσω ώστε να παραιτηθεί αυτή η κακή κυβέρνηση», δήλωσε ο 54χρονος Ντόρον, ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών επί τρεις μήνες.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ιδιοκτήτες εστιατορίων είχαν στήσει τραπέζια και προσέφεραν δωρεάν φαγητό στους διαδηλωτές, ενώ ζητούσαν να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματά τους, διαφορετικά να τους δοθούν αποζημιώσεις.

Το μερικό lockdown που είχε επιβληθεί στο Ισραήλ ήρθη τον Μάιο, αφού επιπεδοποιήθηκε η καμπύλη των κρουσμάτων. Όμως το δεύτερο κύμα της COVID-19 και οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν προκάλεσαν πτώση στη δημοτικότητα του Νετανιάχου, κάτω από το 30%, και ραγδαία άνοδο της ανεργίας στο 21%.

Νέα διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στο Ισραήλ (φωτογραφίες)-3

Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των διαδηλωτών που συμμετείχαν χθες στις κινητοποιήσεις, με τον ανταποκριτή του Reuters να εκτιμά ότι ήταν περίπου 2.000. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα συμμετείχαν στην πορεία, ενώ τουλάχιστον έξι συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Με πληθυσμό 9 εκατομμύρια, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει περισσότερα από 50.000 κρούσματα του κορωνοϊού και 422 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή