ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιση 3,5 ετών για Ρώσο ιστορικό των σταλινικών εγκλημάτων

Φυλάκιση 3,5 ετών για Ρώσο ιστορικό των σταλινικών εγκλημάτων

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 3,5 ετών τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, έπειτα από δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο γνωστός από τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας, ιστορικός αντιμετώπιζε κατηγορίες για «σεξουαλική κακοποίηση».

Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και την φίμωσή του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, 64 ετών, έχει περάσει τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας την λίστα των 40.000 ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Επικεφαλής του τοπικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των σοβιετικών εγκλημάτων, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2016 κατηγορούμενος για λήψη «πορνογραφικών» φωτογραφιών της υιοθετημένης κόρης του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά.

Ομως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για «σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου».

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό, οι έρευνες του οποίου αποτελούν παραφωνία για την επίσημη ρωσική γραμμή της αποκατάστασης των σοβιετικών εγκλημάτων.