ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτά της Αττάλειας αγκυροβολημένο το Oruc Reis (βίντεο – φωτογραφίες)

anoichta-tis-attaleias-agkyrovolimeno-to-oruc-reis-vinteo-amp-8211-fotografies-2389450

Σε «ετοιμότητα» ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας βρίσκεται αγκυροβολημένο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis,  μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για την δέσμευση περιοχών στα νότια του Καστελλόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 2 Αυγούστου. 

Συμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, το Oruc Reis δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από την θέση του το τελευταίο 24ωρο,ενώ συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού στόλου.

Επίσης, τουρκικοί λογαριασμοί στο Twitter έχουν αναρτήσει βίντεο και φωτογραφίες, που δείχνουν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αγκυροβολημένο  έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδεία των δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε σήμερα αντι -Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.