ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων σε πόλεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας

ΗΠΑ: Ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων σε πόλεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ενίσχυση του αριθμού των ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Σικάγο, μετά την αναζωπύρησης βίας στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, παρά την αντίθεση της Δημοκρατικής δημάρχου της μητρόπολης.

«Ανακοινώνω μια μεγάλη αύξηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου σε πληθυσμούς που πλήττονται από βίαιη εγκληματικότητα», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «θα αυξήσει αμέσως τον αριθμό των ομοσπονδιακών αξιωματικών στην πόλη του Σικάγο», πρόσθεσε.

Μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση αυτή θα αφορά το Σικάγο, το Κάνσας Σίτι και Αλμπουκέρκη.

Περίπου 200 αξιωματικοί θα αποσταλούν στο Σικάγο, 30 στην Αλμπουκέρκη, Νέο Μεξικό και 200 βρίσκονται ήδη στο Κάνσας Σίτι, Μισσούρι, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Μπαρ, θα συνεργαστούν «χέρι-χέρι» με την αστυνομία και δεν πρέπει να συγχέονται με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ταραχών.

Ο πρόεδρος είχε απειλήσει τη Δευτέρα να στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες στην Νέα Υόρκη και το Σικάγο, όπως και σε άλλα προπύργια των Δημοκρατικών, για την προστασία των ομοσπονδιακών κτιρίων και, γενικότερα, «για την αποκατάσταση της τάξης».

Περίπου 15 άτομα τραυματίστηκαν χθες Τρίτη σε πυροβολισμό σε κηδεία στο Σικάγο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι του Πόρτλαντ, του Σιάτλ, του Σικάγου, της Ατλάντα, του Κάνσας Σίτι και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον έστειλαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της «μονομερούς ανάπτυξης» ομοσπονδιακών δυνάμεων στις πόλεις τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω στους στρατιώτες του Ντόναλντ Τραμπ να έρθουν στο Σικάγο και να τρομοκρατήσουν τον λαό μας», έγραψε η δήμαρχος της πόλης Λόρι Λάιγκτφούτ.

Σήμερα, ο Τραμπ είπε ότι ήθελε να «κάνει την αστυνομία ισχυρότερη, όχι πιο αδύναμη», και τόνισε ότι πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι αστυνομικοί, και να μην γίνουν περικοπές του προϋπολογισμού τους.

Απαντούσε σε εκκλήσεις για «διακοπή χρηματοδότησης της αστυνομίας» που κυριάρχησε στις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στα τέλη Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP,SPUTNIK