ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

Ανησυχία ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

Εντονη ανησυχία για τις τάσεις εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Νότια Ευρώπη και την περιοχή των Βαλκανίων εξέφρασε χθες ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Υγειονομικών Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Προφανώς η Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική παραμένουν βασικές εστίες της πανδημίας. Βλέπουμε, όμως, τη μετάδοση του κορωνοϊού να αναπτύσσει ταχύτητα και στην Αφρική. Στη Δυτική Ευρώπη, σίγουρα, η πανδημία ελέγχεται, αλλά καταγράφονται ανησυχητικές τάσεις στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Επ’ ουδενί δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διαφύγαμε τον κίνδυνο» τόνισε ο Ράιαν σε χθεσινή του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας.

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19. Tην Τρίτη απεβίωσαν εξαιτίας της 1.000 άνθρωποι. Την εφιαλτική αλήθεια φαίνεται ότι πλέον συνειδητοποιεί ακόμα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, κατά τη σχετική ενημέρωση στον Λευκό Οίκο, παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση θα επιδεινωθεί, προτού γίνει καλύτερη», κάτι για το οποίο επιμένουν επί μήνες οι ειδικοί της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να καυχηθεί για την αμερικανική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι «ήταν καλύτερη από πολλών άλλων».

Την ίδια στιγμή, στην Ινδία, που καταρρίπτει τα ρεκόρ νέων λοιμώξεων σε καθημερινή βάση, διαπιστώθηκε  από δειγματοληπτικούς ελέγχους ότι τουλάχιστον το 25% των κατοίκων στο Νέο Δελχί έχει αναπτύξει αντισώματα, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Παρόμοια συμπεράσματα εξάγονται και για την πόλη Ντεγκού της Νότιας Κορέας, που υπήρξε επιδημική εστία. Εξετάσεις αντισωμάτων που έγιναν σε κατοίκους χωρίς ιστορικό λοίμωξης έδειξαν ότι ένας στους 13 έχει αντισώματα, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού ήταν μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη. Ο αριθμός των μη διαγνωσμένων κρουσμάτων ενδέχεται να είναι 27 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων καταλήγει η έρευνα.

Tην ίδια στιγμή, στη Γερμανία θα ρυθμιστεί νομοθετικά το πρόβλημα των σφαγείων, τα οποία αποτέλεσαν επιδημικές εστίες κατά τις περασμένες εβδομάδες. Πλέον, απαγορεύεται η ανάθεση εύρεσης εργατών σε υπεργολάβους, ενώ προβλέπεται και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Τέλος, η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού, Ρέγιες Μαρότο, δήλωσε χθες ότι η έξαρση των κρουσμάτων στην Καταλωνία μοιάζει να ελέγχεται και ελπίζει πως δεν θα υπάρξει ανάγκη να κλείσει η Γαλλία τα σύνορά της με τη χώρα.