Κλείνει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον

Κλείνει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη σοβαρότερη κρίση από την αποκατάστασή τους, το 1979, διέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, με τη νέα επιδείνωση να λαμβάνει τη μορφή διαταγής κλεισίματος του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον του Τέξας εντός 72 ωρών. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Κίνα για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», ενώ το Πεκίνο έκανε λόγο για «συστηματική παρενόχληση Κινέζων διπλωματών» και «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση». «Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας και εκφοβισμό Αμερικανών από την Κίνα, όπως δεν ανεχθήκαμε τις άδικες εμπορικές πρακτικές, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους. «Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν παρέμβει στην αμερικανική πολιτική, έχουν κλέψει αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία, έχουν ασκήσει πιέσεις σε επιχειρηματίες, έχουν απειλήσει τις οικογένειες Σινοαμερικανών που ζουν στην Κίνα και άλλα».

«Η μονομερής απόφαση για κλείσιμο του γενικού προξενείου της Κίνας στο Χιούστον εντός σύντομης προθεσμίας αποτελεί άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των πρόσφατων αμερικανικών ενεργειών εναντίον της Κίνας», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν. Ο Γουάνγκ κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές ότι ανοίγουν συστηματικά κινεζικούς διπλωματικούς σάκους, κατάσχουν αντικείμενα που προορίζονται για επίσημη χρήση, δύο φορές τον τελευταίο χρόνο επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους διπλωμάτες και χρησιμοποιούν τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Κίνα για κατασκοπεία.

Περί ηθικής και αξιοπιστίας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις ΗΠΑ ότι «έχουν χάσει την ηθική τους πυξίδα και την αξιοπιστία τους». «Συμπεριφέρονται με εγωιστικό, μονομερή τρόπο και παρενοχλούν τις άλλες χώρες σε ακραίο βαθμό», ανέφερε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με επίσημη κινεζική ανακοίνωση. «Δεν πρέπει να είναι έτσι οι μεγάλες χώρες».

Στον επίσημο πόλεμο λέξεων αναμένεται να επανέλθει αύριο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με αντικινεζική ομιλία αντίστοιχη αυτών που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από άλλα επίσημα χείλη.

Εν τω μεταξύ, στο Χιούστον, η εντολή για εσπευσμένο κλείσιμο του προξενείου είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση καπνού στην εσωτερική αυλή του κτιρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, προκλήθηκε από το κάψιμο εγγράφων από τους υπαλλήλους του προξενείου, πριν το εγκαταλείψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή