Γερμανία: Θέλει διόδια σε όλη την Ευρώπη

Γερμανία: Θέλει διόδια σε όλη την Ευρώπη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πρόταση για επιβολή διοδίων αυτοκινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προωθούν η γερμανική κυβέρνηση και ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Αντρέας Σόιερ. Εντός των προσεχών οκτώ ετών, σχεδόν κάθε όχημα σε ευρωπαϊκούς αυτοκινητoδρόμους, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, ημιφορτηγών και ιδιωτικής χρήσης, θα πρέπει να πληρώνει διόδια, σύμφωνα με την πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας που συνέταξε η γερμανική προεδρία.  «Σε ό,τι αφορά τα κράτη-μέλη που έχουν ήδη επιβάλει σύστημα καταβολής διοδίων ή τέλη χρήσης οδικών αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας, τα διόδια θα επιβάλλονται σε όλα τα οχήματα εκτός από λεωφορεία», αναφέρει το έγγραφο που επεξεργάζεται ο Σόιερ και επρόκειτο να τεθεί χθες υπ’ όψιν των γερμανικών υπουργείων. Η πρόταση θα κατατεθεί επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση στα 27 μέλη της Ε.Ε. από την προεδρεύουσα της Ενωσης, Γερμανία.

Κυβερνητικά στελέχη στο Βερολίνο, όμως, ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι ορισμένα γερμανικά υπουργεία ζητούν την αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος, παρότι ένα σύστημα διοδίων ανάλογων με την απόσταση που διήνυσε κάθε όχημα θεωρείται η αποτελεσματικότερη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος. Το ζήτημα προκαλεί την ενόχληση των υπουργών που προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι υπουργοί του SPD έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στην επιβολή διοδίων σε αυτοκινητοδρόμους, με τη Γερμανία να είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν χρεώνουν διόδια στους οδηγούς.

Ο Σόιερ είχε βρεθεί και παλαιότερα στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης για την επιβολή διοδίων. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2019, δύο εταιρείες διοδίων είχαν καταθέσει αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης ζητώντας αποζημίωση ύψους 560 εκατ. ευρώ για την αποτυχία του υπουργού να περάσει πρόταση επιβολής ειδικού τέλους κίνησης οχημάτων με ξένες πινακίδες στις γερμανικές οδικές αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας, τις γνωστές Autobahn.

Η πρόταση του Σόιερ είχε απορριφθεί πανηγυρικά τον περασμένο Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κατά των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών κρατών – μελών της Ε.Ε. Η αντιπολίτευση των Πράσινων είχε καλέσει τότε τον Σόιερ σε παραίτηση, κάνοντας λόγο για ανικανότητά του, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος τον είχε κατηγορήσει για αφέλεια και απόπειρα απόκρυψης των ενεργειών του, καθώς το υπουργείο του είχε χαρακτηρίσει απόρρητα τα συμβόλαια με τις δύο εταιρείες είσπραξης διοδίων, οι οποίες μηνύουν τώρα το γερμανικό κράτος για αθέτηση συμφωνίας.

Στις αρχές Ιανουαρίου, το αριστερό κίνημα Aufstehen (Σταθείτε Ορθιοι), από κοινού με την επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Σάρα Βάγκενεχτ, συγκέντρωσε 22.000 υπογραφές ζητώντας από την ομοσπονδιακή Βουλή την ψήφιση νόμου που θα καθιστά παράνομη τη διασπάθιση δημόσιων κεφαλαίων, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πρωτοβουλίες του Σόιερ στο θέμα των διοδίων. «Σε κάθε κανονική επιχείρηση, ο Σόιερ θα είχε ήδη απολυθεί και θα βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου», ανέφερε το ψήφισμα του Aufstehen.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή