Δακρυγόνα κατά του Δημάρχου Πόρτλαντ καθώς οι διαδηλώσεις αυξάνονται στις ΗΠΑ

Δακρυγόνα κατά του Δημάρχου Πόρτλαντ καθώς οι διαδηλώσεις αυξάνονται στις ΗΠΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δακρυγόνα με στόχο, μεταξύ άλλων, τον Δήμαρχο του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ, φέρονται να έριξαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις στη μεγαλούπολη του Ορεγκον, καθώς διογκώνονται στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις για την αύξηση της παρουσίας ομοσπονδιακών πρακτόρων στις πόλεις της αμερικανικής περιφέρειας.

Ο κ. Γουίλερ συμμετείχε σε διαδήλωση στο κέντρο του Πόρτλαντ, και βίντεο συνεργείου των New York Times τον δείχνει μαζί με διαδηλωτές μέσα σε ένα σύννεφο χημικών να κρατά τη μύτη και τα μάτια του κλειστά.

«Σε χτυπάει, είναι δύσκολο να αναπνεύσεις. Μπορώ να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν είδα τίποτε που να προκαλεί αυτή την αντίδραση,» είπε ο Δήμαρχος Πόρτλαντ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, στην κάμερα των Times.

«Δεν φοβάμαι, αλλά είμαι πολύ θυμωμένος,» πρόσθεσε μιλώντας με εμφανή δυσκολία ο κ. Γουίλερ.

Οι διαδηλωτές στο Πόρτλαντ διαμαρτύρονταν για τη σκληρότατη στάση, όπως καταγγέλλουν, των ομοσπονδιακών αρχών. Απευθυνόμενος στο πλήθος ο Δήμαρχος της πόλης είπε ότι «πρόκειται για αντισυνταγματική κατοχή. Οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ομοσπονδιακοί είναι φρικτές. Δεν δρουν με βάση κάποια προφανή αιτία, ενώ όσοι συλλαμβάνονται δεν ενημερώνονται από ποιον συλλαμβάνονται, και τους αρνούνται βασικά συνταγματικά δικαιώματα.»

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει στο Πόρτλαντ και σε πολλές άλλες πόλεις ομοσπονδιακούς πράκτορες, θεωρητικά για την προστασία της ομοσπονδιακής περιουσίας, αλλά τόσο οι διαδηλωτές εδώ και 50 ημέρες όσο και οι τοπικές αρχές διαμαρτύρονται για την παρουσία τους εκεί.

«Δεν τους θέλουμε εδώ, δεν βοηθούν την κατάσταση. Δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και απαιτούμε να φύγουν,» είπε ο κ. Γουίλερ.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή