Ενδοπαλαιστινιακή κρίση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) συνέλαβε το βράδυ της Τρίτης η παλαιστινιακή αρχή, ικανοποιώντας έτσι μία από τις κυριότερες επιθυμίες της ισραηλινής πλευράς. Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος που συλλαμβάνεται κατ’ εντολήν του Γιασέρ Αραφάτ, γεγονός που οξύνει τις εντάσεις, δεν οδηγεί όμως σε ένοπλη ενδοπαλαιστινιακή αντιπαράθεση.

«Η παλαιστινιακή αρχή πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η σύλληψη θα την τοποθετήσει σε μία κατάσταση πλήρους πολιτικής αντιπαράθεσης με όλες τις εθνικιστικές και ισλαμικές παλαιστινιακές δυνάμεις, χωρίς εξαίρεση, και με τον παλαιστινιακό λαό στο σύνολό του, ανακοίνωσε το PFLP. Το PFLP, μία από τις κύριες συνιστώσες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ζεεβί τον Οκτώβριο, μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του αρχηγού της οργάνωσης Αμπού Αλί Μουσταφά στα τέλη Αυγούστου.

Η σύλληψη

Την Τρίτη, ο διάδοχος του Μουσταφά στην ηγεσία της PFLP Αχμέντ Σααντάτ είχε κληθεί σε συνάντηση με τον αρχηγό των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Ταουφίκ Τιραουί, σε ξενοδοχείο της Ραμάλας. Στη διάρκεια της συνάντησης, άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας εισέβαλαν στο δωμάτιο και συνέλαβαν τον έκπληκτο Σααντάτ.

Η σύλληψη του Σααντάτ ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τη δολοφονία δύο Ισραηλινών πολιτών, ενός 72χρονου κοντά στη Βηθλεέμ και μιας 45χρονης στα βόρεια της Ιερουσαλήμ από Παλαιστινίους. O 72χρονος, διέθετε και αμερικανικό διαβατήριο, γεγονός που του επέτρεπε να περνά συχνά τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών περιοχών, κάτι που το Ισραήλ απαγορεύει στους πολίτες του για λόγους ασφαλείας. Την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακτσά, ο αρχηγός των οποίων Ραέντ Καρμί είχε δολοφονηθεί από το Ισραήλ τη Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για τη δολοφονία και εκτίμησε ότι ο Καρμί έχασε τη ζωή του σε «εργατικό ατύχημα», υπαινισσόμενος ότι προετοίμαζε βόμβες για επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Ωστόσο, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούσαν άστοχη τη χρονική στιγμή που επελέγη για τη δολοφονία. «Το ερώτημα-κλειδί είναι πόσο ισχυρή απειλή αντιπροσώπευε ο Καρμί;», έγραψε ο σχολιαστής Αμος Χαρέλ στην έγκριτη εφημερίδα Χααρέτς. «Τόσο ισχυρή που το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τον σκοτώσει, διακινδυνεύοντας ακόμη και μια νέα επιστροφή στη βία;». Αντίθετα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν την παλαιστινιακή αρχή για την αναζωπύρωση της βίας, θεωρώντας ότι ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν απρόθυμος να αποτρέψει τις δύο δολοφονίες. Μετά τη σύλληψη του Σααντάτ, δέκα ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το PFLP, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, συναντήθηκαν στη Δαμασκό για να αποφασίσουν τι γραμμή θα υιοθετήσουν. Οι οργανώσεις καταδίκασαν έντονα τη σύλληψη, όμως αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν οποιαδήποτε ένοπλη αντιπαράθεση. «Οι σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής θέλουν να μετατρέψουν τον πόλεμο σε ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την παλαιστινιακή ενότητα και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παλαιστινιακή πτέρυγα από το να συμμετάσχει σε αυτήν την ένοπλη αντιπαράθεση». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Χαμάς ζήτησε από τους Παλαιστινίους να επιβάλουν την απελευθέρωση του Σααντάτ με διαδηλώσεις και όχι με τα όπλα.

«Η φιλία μας είναι αληθινή. Δεν είμαστε ένας Αραβας και ένας Εβραίος, είμαστε απλά δύο άνθρωποι», λέει ο Χουρανί. H σχέση των δύο ανδρών δεν χρειάζεται κοινότοπες διακοινώσεις φιλίας και αλτρουιστικής αγάπης. Ομολογούν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια, ακόμη και στην ίδια τη φιλία τους. «O 11χρονος γιος μου φωνάζει όταν ακούει τη φωνή του Μοχάμετ στο τηλέφωνο: «Εσύ και ο τρομοκράτης φίλος σου μας σκοτώνετε»», λέει με πικρία ο Ταντμόρ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT