Πολιτική δίκη για τον Αμερικανό της Αλ Κάιντα

Πολιτική δίκη για τον Αμερικανό της Αλ Κάιντα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του OHE Μέρι Ρόμπινσον δήλωσε ότι οι συλληφθέντες στο Αφγανιστάν πρέπει να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου, μια άποψη που διαφωνεί με την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον. Παράλληλα, ενδεχομένως με σκοπό να αποφύγει τις κατηγορίες περί κλειστών δικών, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να δικάσει τον διασημότερο από τους κρατουμένους (τον Αμερικανό συνοδοιπόρο των Ταλιμπάν Τζον Γουόλκερ) σε τακτικό ποινικό δικαστήριο και όχι σε στρατοδικείο.

«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νομικοί θεωρούν ότι επρόκειτο για εμπόλεμους σε διεθνή διαμάχη», δήλωσε η Ρόμπινσον. «Το καθεστώς τους προσδιορίζεται και προστατεύεται από τις συνθήκες της Γενεύης του 1949 – είναι αιχμάλωτοι πολέμου», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση αμφιβολίας, οι ΗΠΑ οφείλουν να καταφύγουν σε επιδιαιτησία και να μην αποφασίσουν μονομερώς. Οι ΗΠΑ αρνούνται να αναγνωρίσουν στους κρατουμένους τα δικαιώματα αυτά.

Ο 20χρονος Αμερικανός Τζον Γουόλκερ Λιντ, που πολέμησε στο πλευρό των Ταλιμπάν και αιχμαλωτίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ του Αφγανιστάν θα δικαστεί από πολιτικό δικαστήριο, κατηγορούμενος για συνωμοσία εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. O νεαρός Καλιφορνέζος θα δικαστεί σε δικαστήριο της Βιρτζίνια, μετά από την απόφαση του προέδρου Μπους ότι μόνο αλλοδαποί -και όχι Αμερικανοί πολίτες- θα δικάζονται από στρατοδικεία. Αν κριθεί ένοχος θα καταδικαστεί σε ισόβεια κάθειρξη, ενώ αν δικαζόταν από στρατοδικείο θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ όταν αυτές προέρχονται από Αμερικανούς πολίτες» ενώ επιδιώκουμε την απόδοση δικαιοσύνης, όταν υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ξένοι, επισήμανε χθες στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατηγορίες εναντίον του Γουόλτερ βασίζονται κυρίως στη δική του ομολογία κι όπως είπε η «νεότητα δεν μπορεί να σημαίνει και άφεση της προδοσίας».

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία εντείνει τις πιέσεις της προς την Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις για την τύχη των αιχμαλώτων πολεμιστών των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα, οι οποίοι άρχισαν να μεταφέρονται στη βάση Γκουαντανάμο της Κούβας και μεταξύ τους βρίσκονται τρεις τουλάχιστον Βρετανοί. O Τόνι Μπλερ επισήμανε χθες ότι οι αιχμάλωτοι πρέπει να έχουν δίκαιη μεταχείριση, σύμφωνη με τη Συνθήκη της Γενεύης και τις άλλες διεθνείς συνθήκες, που αφορούν την περίπτωσή τους.

Βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν

Στην Καμπούλ, οι έξι Αμερικανοί γερουσιαστές με επικεφαλής τον ηγέτη της πλειοψηφίας Τομ Ντασλ εξέφρασαν χθες την πλήρη στήριξή τους προς το νέο πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και τόνισαν ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα, με στόχο την ανοικοδόμησή της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέθεσε χθες έναν ακόμη λόγο για την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι εξακολουθούν να υφίστανται θύλακοι αντίστασης και αποκαλύπτοντας ότι απετράπη πρόσφατα απόπειρα επίθεσης εναντίον Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα.

Κι ενώ συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ο εκπρόσωπος της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, Κέντον Κέιθ, δήλωσε χθες ευθαρσώς ότι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν, πού βρίσκονται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Ομάρ.

Η ομάδα των Αμερικανών σχεδιάζει τις επομένες ημέρες να συναντηθεί με τα παιδιά του δρόμου, τα μικρά παιδιά που κοιμούνται στους δρόμους της Καμπούλ, αλλά και με μαθήτριες σε σχολεία. Σχεδιάζει, τέλος, να συναντηθεί με το επιτελείο μιας υπηρεσίας η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό της γης από τις νάρκες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT