ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά μαχητικά «αναχαίτισαν» ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Συρία (βίντεο)

Αμερικανικά μαχητικά «αναχαίτισαν» ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Συρία (βίντεο)

Δύο αμερικανικά μαχητικά πέταξαν  χθες κοντά σε ιρανικό επιβατικό αεροπλάνο πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο, «αναχαιτίζοντας» το αεροσκάφος και αναγκάζοντας τον πιλότο να αλλάξει απότομα υψόμετρο για να αποφύγει τη σύγκρουση, τραυματίζοντας αρκετούς επιβάτες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Το ιρανικό αεροσκάφος της Mahan Air, πραγματοποιούσε την πτήση από την Τεχεράνη προς την Βηρυτό. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Mahan Air ότι μεταφέρει όπλα για Ιρανούς αντάρτες στη Συρία και αλλού.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων αρχικά έκανε λόγο για ένα μόνο ισραηλινό μαχητικό που πλησίασε το αεροπλάνο, αλλά αργότερα μετέδωσε ότι – σύμφωνα με τον πιλότο – υπήρχαν δύο μαχητικά που ταυτοποιήθηκαν ως αμερικανικά.

Ο πιλότος του ιρανικού επιβατικού αεροπλάνου επικοινώνησε με τους πιλότους των μαχητικών για να τους προειδοποιήσει για τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης και οι πιλότοι του μαχητικού ταυτοποιήθηκαν ως Αμερικανοί, ανέφερε το IRIB.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 πλησίασε πράγματι σε απόσταση «οπτικής αναγνώρισης» ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος χθες Πέμπτη, αλλά τηρώντας απόσταση ασφαλείας. 

Ο ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσε ότι το συμβάν εκτυλίχθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο και μόνο μερικοί τραυματίστηκαν, δήλωσε στο Reuters ο Φαντί Χασάν, επικεφαλής του αεροδρομίου της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το IRIB εμφανίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος από το παράθυρο του αεροπλάνου και σχόλια από έναν επιβάτη που έχει αίμα στο πρόσωπό του.

Ένας άλλος επιβάτης περιέγραψε στο πρακτορείο πώς το κεφάλι του χτύπησε στην οροφή του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της απότομης αλλαγής υψομέτρου και το βίντεο δείχνει επίσης έναν ηλικιωμένο επιβάτη πεσμένο στο πάτωμα.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν αντίδραση από τον αμερικανικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Sputnik