ΚΟΣΜΟΣ

Καθυστερεί το εμβόλιο, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Καθυστερεί το εμβόλιο, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μπορεί να επικρατεί αισιοδοξία για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει την τελική φάση κλινικών δοκιμών, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται να έχει πιο συγκρατημένες προσδοκίες.

Ο Μάικ Ράιν, επικεφαλής του Προγράμματος Υγειονομικών Κρίσεων του ΠΟΥ, δήλωσε χθες ότι η πρώτη χορήγηση του εμβολίου δεν πρόκειται να γίνει πριν από τους πρώτους μήνες του 2021.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ παραμένουν το επίκεντρο, με την Καλιφόρνια να καταρρίπτει την Τετάρτη για ακόμα μία φορά ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, αλλά και θανάτων από COVID-19: 12.162 νέα κρούσματα, 155 θάνατοι.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων είχαν και οι πολιτείες Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια. Το Τέξας κατέγραψε επίσης ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και νοσηλειών (197 και 10.893 αντιστοίχως), ενώ μία κομητεία αναγκάστηκε να αποθηκεύσει πτώματα σε φορτηγά-ψυγεία.

Χειρότερα η Βραζιλία

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Βραζιλία, παρά τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι η πανδημία είχε φθάσει στην κορύφωσή της την Τετάρτη.

Τα νέα κρούσματα κατέρριψαν ημερήσιο ρεκόρ, με διάγνωση 67.860 σε 24 ώρες. Σε σχετικά καλύτερη κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται η Ευρώπη, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, τα κρούσματα υπερέβησαν χθες τα 3 εκατ.

Η  Ρωσία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (795.038) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία.

Σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων εξακολουθεί να καταγράφεται και στο Ισραήλ, όπου, αντιμέτωπος με τη λαϊκή κατακραυγή, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποχρεώθηκε να διορίσει επιστημονικό συντονιστή διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.