ΚΟΣΜΟΣ

Καμία καραντίνα για τον τρεις φορές θετικό Μπολσονάρου – Βόλτα με μηχανή και δημόσιες εμφανίσεις (φωτογραφίες)

Καμία καραντίνα για τον τρεις φορές θετικό Μπολσονάρου – Βόλτα με μηχανή και δημόσιες εμφανίσεις (φωτογραφίες)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ανακοίνωσε την 7η Ιουλίου ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και έχει κάνει τρία τεστ – όλα θετικά – καταγράφηκε χθες Πέμπτη από τον φωτογραφικό φακό να κάνει βόλτα με μοτοσικλέτα και να συνομιλεί με εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων κοντά στην επίσημη κατοικία του, το μέγαρο Αλβοράντα, στην Μπραζίλια, χωρίς να φοράει μάσκα. 

Ο Μπολσονάρου, 65 ετών, στις φωτογραφίες που μεταδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν χθες, εικονίζεται, χωρίς κράνος ή μάσκα, να συζητά με εργαζόμενο στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, που ούτε αυτός φορά μάσκα.

Καμία καραντίνα για τον τρεις φορές θετικό Μπολσονάρου – Βόλτα με μηχανή και δημόσιες εμφανίσεις (φωτογραφίες)-1

Σε άλλο στιγμιότυπο, ο πρόεδρος – ο οποίος υποτίθεται παραμένει σε καραντίνα αφότου έγινε η διάγνωση της μόλυνσής του – φοράει κράνος, αλλά με ανοικτή τη ζελατίνα, καθώς χαιρετά από κάποια απόσταση δύο εργαζόμενους στην καθαριότητα. 

Σε μήνυμα που ανήρτησε νωρίτερα χθες Πέμπτη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Μπολσονάρου διαβεβαίωνε πως αισθάνεται «πολύ καλά», αλλά «κάπως στρεσαρισμένος εξαιτίας του εγκλεισμού» του.

Καμία καραντίνα για τον τρεις φορές θετικό Μπολσονάρου – Βόλτα με μηχανή και δημόσιες εμφανίσεις (φωτογραφίες)-2

Βουλευτής της αντιπολίτευσης στην τοπική Βουλή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Μαρσέλου Φρέισου, στηλίτευσε με έντονο τρόπο τη συμπεριφορά του αρχηγού του κράτους. Η βόλτα με τη μοτοσικλέτα αποτυπώνει την «τερατωδία» του, δείχνει ποιος είναι ο Μπολσονάρου και πόσο απόλυτη είναι η «περιφρόνησή του για τη ζωή των Βραζιλιάνων», έκρινε μέσω Twitter.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης στο Πλανάλτου, τη βραζιλιάνικη προεδρία, περιορίστηκε να απαντήσει «το Πλανάλτου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο».

Καμία καραντίνα για τον τρεις φορές θετικό Μπολσονάρου – Βόλτα με μηχανή και δημόσιες εμφανίσεις (φωτογραφίες)-3

Ως χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές στη Βραζιλία — τη χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ — καταμετρούσαν πάνω από 84.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 2,3 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι τρομακτικοί αυτοί αριθμοί χαρακτηρίζονται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, ελλείψει επαρκούς αριθμού τεστ.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, πρώην αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ακροδεξιός, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, υποβαθμίζει συχνά τη βαρύτητα της πανδημίας του κορωνοϊού κι έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα την COVID-19 «γριπούλα». Επίσης, ακολουθώντας την «γραμμή» Τραμπ, τάσσεται εξαρχής την καραντίνα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να υποστεί πλήγμα η εθνική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters