Μεσολάβηση για ειρήνη εν μέσω πολεμικής έντασης

Μεσολάβηση για ειρήνη εν μέσω πολεμικής έντασης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Σε ρόλο πυροσβέστη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έφθασε στο Πακιστάν, με την ελπίδα ότι η παρέμβασή του θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο νοτιοασιατικών πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται επί ποδός πολέμου, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη την περιοχή.

Διευκρινίζοντας προς τους δημοσιογράφους ότι ο ρόλος του δεν είναι μεσολαβητικός, αλλά συμβουλευτικός, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγει έτσι τη σύγκρουση. «Στο μέτρο που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν την έναρξη του διαλόγου για όλες τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες, του ζητήματος του Κασμίρ συμπεριλαμβανομένου, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν», δήλωσε ο κ. Πάουελ κατά την άφιξή του στο Ισλαμαμπάντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή τη φάση είναι πιο σημαντικό να αρχίσει αυτός ο διάλογος παρά να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τα σύνορα.

«Τα στρατεύματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποχωρήσουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο», τόνισε.

Αρση κυρώσεων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε αρχικά με τον Πακιστανό ομόλογό του Αμπντούλ Σατάρ και στη συνέχεια είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, άφησε να εννοηθεί ότι μόλις υπάρξει συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου, η Ουάσιγκτον θα ήθελε να δει τις δυο χώρες να προχωρούν σε ταυτόχρονη άρση των διπλωματικών κυρώσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών, στους οποίους προχώρησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο.

Πάντως, η Ινδία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε τρίτους να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή στο ζήτημα του Κασμίρ, ενώ αντιθέτως το Πακιστάν έχει επανειλημμένως κάνει έκκληση για διεθνή παρέμβαση. O κ. Πάουελ μεταβαίνει σήμερα στο Νέο Δελχί, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την ινδική ηγεσία, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και την Ιαπωνία.

Και το ινδικό Ναυτικό

σε ετοιμότητα

Η Ινδία, πάντως, επιμένει να διατηρεί υψηλά τους τόνους, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, παρά τη συναινετική στάση που φάνηκε να υιοθετεί ο Πακιστανός ηγέτης κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, το περασμένο Σάββατο. O νέος αρχηγός του ναυτικού, ναύαρχος Μαντβέντρα Σινγκ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επίθεσης στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο σε περίπτωση πολέμου θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα όπλα τους.

Ο Σινγκ δεν επιεβεβαίωσε αλλά ούτε και διεύψευσε τις πληροφορίες για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στα ινδικά πλοία, υπογράμμισε όμως ότι όπως κάθε πυρηνική δύναμη, έτσι και η Ινδία στηρίζεται στα υποβρύχιά της. «Στις περισσότερες πυρηνικές δυνάμεις, το πιο ισχυρό από τα τρία όπλα είναι το ναυτικό, και μάλιστα τα υποβρύχια», τόνισε ο ναύαρχος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT