Τραμπ κατά «εσωτερικού εχθρού»

Τραμπ κατά «εσωτερικού εχθρού»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η εξαπόλυση στρατιωτικών πληγμάτων ή και η κήρυξη πολέμων λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές έχει καταγραφεί ως μία από τις μεθόδους συσπείρωσης του εκλογικού σώματος και επιτυχούς επανεκλογής του εκάστοτε προέδρου. Ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ακολουθεί την ίδια συνταγή, τοποθετώντας, ωστόσο, τον «εχθρό» στο εσωτερικό της χώρας.

Μετά την αποστολή ομοσπονδιακών παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, η βιαιότητα των οποίων επέτεινε την οργή και αναζωπύρωσε τις διαδηλώσεις, που φυλλορροούσαν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αποσταλούν ομοσπονδιακές δυνάμεις και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό την πολιτική κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως το Σικάγο στο Ιλινόις, η Αλμπουκέρκι στο Νιου Μέξικο.

«Ανακοινώνω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενισχύσει άμεσα τις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Εκατοντάδες μέλη των σωμάτων FBI, ATF, DEA, US Marshals Service και άνδρες που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας θα συρρεύσουν στο Σικάγο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της εγκληματικότητας ούτε μελέτες σχετικά με τα αίτια, καθώς η χώρα δεν έχει εξέλθει πλήρως από την καραντίνα και τις οξύτατες οικονομικές και ψυχολογικές πιέσεις που προξένησε σε μερίδα του πληθυσμού ο κορωνοϊός. Αν, μάλιστα, το Πόρτλαντ αποτελεί οδηγό, η αποστολή πάνοπλων αστυνομικών, ιδίως μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, μόνο λάδι στη φωτιά μπορεί να ρίξει.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι αυτό ακριβώς επιθυμεί ο Τραμπ, καθώς η ρητορική περί «νόμου και τάξης» αποτελεί το τελευταίο όπλο για την επανεκλογή του. «Δεν είναι διαδηλωτές, μην τους λέτε διαδηλωτές. Είναι αναρχικοί που μισούν την πατρίδα μας», είπε ο ίδιος για το πλήθος που συγκεντρώνεται κάθε νύχτα στο Πόρτλαντ και του οποίου η βασική παραβατική συμπεριφορά είναι η αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους της πόλης.

Μεταξύ των «αναρχικών» βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης και ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ, ο οποίος εισέπραξε δακρυγόνα από τους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς. «Δεν είδα τίποτα που να δικαιολογεί τέτοια αντίδραση» είπε ο Γουίλερ προσπαθώντας να συνέλθει από τον οξύ ερεθισμό στον λαιμό και τα μάτια. Στους «αναρχικούς» περιλαμβάνεται, επίσης η υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας του Ορεγκον, που ζήτησε την αποχώρηση των ομοσπονδιακών αστυνομικών, αλλά και 116 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ουάσιγκτον, που κατήγγειλαν με επιστολή τους «ανησυχητική διολίσθηση προς τον αυταρχισμό και τις τακτικές αστυνομικού κράτους».

«Σε περίπτωση που διερωτάσθε, έτσι ακριβώς μοιάζει ο φασισμός», σχολίασε ο αρθρογράφος των Τimes του Λος Αντζελες, Ντέιβιντ Λάζαρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή