ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επιδημικές εστίες σε όλη την Ευρώπη

Κορωνοϊός: Επιδημικές εστίες σε όλη την Ευρώπη

Σε κλοιό της COVID-19 βρίσκεται η Ευρώπη, που κινδυνεύει να γίνει μία ακόμα επιδημική εστία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφουν έντονη αυξητική τάση. Πολλά κράτη, προ της υγειονομικής απειλής, αναγκάζονται να υπαναχωρήσουν όσον αφορά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ετσι έγινε, λ.χ., στο Βέλγιο, όπου τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν αλματώδη αύξηση, πλήττοντας κυρίως νέους.

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών αναγκάστηκε να βάλει στον πάγο το πρόγραμμα χαλάρωσης της καραντίνας, ενώ επιβλήθηκαν και κάποιοι νέοι περιορισμοί. Από σήμερα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εμπορικούς δρόμους, αγορές και δημόσια κτίρια. Επίσης, στα εστιατόρια απαιτείται να φοράει μάσκα οποίος επισκέπτεται την τουαλέτα, ενώ οι πελάτες οφείλουν να δίνουν στα καταστήματα τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Πριν από λίγες ημέρες, στο Βέλγιο, κατέληξε από COVID-19 ένα κοριτσάκι τριών ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας ανακοίνωσαν χθες ότι η χώρα πιθανώς να αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μεγάλη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη Γερμανία, η οποία πλέον θα εξετάζει τους πολίτες της που επιστρέφουν από διακοπές σε χώρες υψηλού κινδύνου, και στη Γαλλία.

Στη Βουλγαρία, όπου μαίνεται η πανδημία, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Ντενίτσα Ζίλεβα, η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό την Πέμπτη, συμμετείχε στην ομάδα που έλαβε μέρος στη διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές της εβδομάδας.

Διαδοχικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε χθες η ομάδα αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, τελικά αποδείχθηκαν αρνητικές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπορίσοφ και το επιτελείο του έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Απαισιόδοξες υπήρξαν οι χθεσινές προβλέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η χώρα θα έχει ξεπεράσει πραγματικά το πρόβλημα στα μέσα της επόμενης χρονιάς, προειδοποιώντας τους Βρετανούς ότι τα δυσκολότερα βρίσκονται μπροστά. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της γρίπης.

Ο Τζόνσον εμφανίσθηκε σε καλύτερη φυσική κατάσταση, έχοντας χάσει τουλάχιστον έξι κιλά κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του από τον κορωνοϊό και ξεκίνησε εκστρατεία για την πάταξη της παχυσαρκίας και του ανθυγιεινού φαγητού, τις λεπτομέρειες της οποίας θα δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαλειφθεί και ο βρετανικός λαός θα πρέπει να μάθει να ζει μαζί του.