Ουγγαρία: Ενα ακόμη ανεξάρτητο MME απειλείται

Ουγγαρία: Ενα ακόμη ανεξάρτητο MME απειλείται

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Μαζική παραίτηση υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι της ανεξάρτητης ουγγρικής ιστοσελίδας index.hu, δύο ημέρες μετά την απόλυση του διευθυντή της ιστοσελίδας, Ζάμπολτς Ντουλ.

Η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η νέα απόπειρα χειραγώγησης των ελάχιστων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που έχουν απομείνει στη χώρα, σχετίζεται με τα αναπάντεχα καλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και με τον φόβο της κυβέρνησης Ορμπαν για τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Η index.hu ανήκει σε ίδρυμα, ο έλεγχος του οποίου πέρασε πρόσφατα σε επιχειρηματίες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Αυτό οδήγησε τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας να αντικαταστήσουν τον χαρακτηρισμό «ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης» με τον χαρακτηρισμό «μέσο ενημέρωσης σε κίνδυνο». Ακολούθησε, την Τετάρτη, η απόλυση του Ντουλ, η οποία έγινε με την επίκληση διοικητικών ανεπαρκειών και πτώσης διαφημιστικών εσόδων.

Χθες, οι 70 από τους 90 εργαζομένους της ιστοσελίδας υπέβαλαν παραίτηση. Για κάποιους εξ αυτών, η ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη ή τρίτη φορά, καθώς μετακομίζουν από μέσο σε μέσο, ενόσω αυτά περνούν σταδιακά σε κυβερνητικό έλεγχο.

Στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στη Λισσαβώνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιτζάρτο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters αν μια χώρα στην οποία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική. Ο Σιτζάρτο έκανε λόγο για «επιθέσεις εναντίον της Ουγγαρίας» και σημείωσε ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένας νόμος που να εμποδίζει την ελευθερία του Τύπου.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Momentum κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του σε αντικυβερνητική διαδήλωση, προς υποστήριξη της Index και ευρύτερα της ελευθερίας του Τύπου.

Ανησυχίες για το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία έχει εκφράσει και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Τζουροβά, η οποία, όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico, έχει έρθει σε επαφή με την Index. Η επιτροπή επιχείρησε να συνδέσει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με την τήρηση του κράτους δικαίου, αλλά προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι απαιτήσεις αυτές πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή